Ha nincs béremelés, sztárjkolhatnak a mentősök és az ápolók

2018 január 19., péntek 9:07

A Népszava cikke szerint két egészségügyi szakszervezet, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) levelet írt Orbán Viktornak, melyben arra kérik a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul rendezze az ágazatban a béreket úgy, hogy a juttatásuk legyen arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival. 

Levelükben azt is kérik, hogy foglalkoztatótól függetlenül valamennyi egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, a legutóbbi körből ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek, védőnők.

A szakszervezetek szerint az eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, de elsősorban az orvosoké: az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot, vagy az azt alig meghaladó összeget keresi. Ezért sokan másod- harmadállást kénytelenek vállalni, van aki 24 órázik. Ez pedig érthető okokból a betegekre nézve is veszélyes helyzetet teremthet. 

A szakszervezetek kitérnek az egészségügyi intézmények műszaki biztonságát, működését fenntartó dolgozók helyzetére is, mivel az eddigi béremelésekből ők is kimaradtak, csak a minimálbér emeléshez szükséges többletet kapták meg.

A két szakszervezet 15 pontos követelést fogalmazott meg: többek között két új bértáblát, illetve a műszakpótlékok jelentős emelését kérik. 

A FESZ alelnöke, Zalatnai Zoltán a lapnak elmondta, hogy február közepéig várnak, ha addig nem történik előrelépés, megkezdik a sztrájktárgyalásokat. 

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnöke, Kusper Zsolt arról beszélt, hogy sokan elégedetlenek a novemberi béremeléssel, sokan úgy érzik, csak játék történt a számokkal. Példaként egy mentőst említett, aki még mindig csak bruttó 165400 forintot visz haza, hiába az emelés.