A szerb kormány jelezte, befogadnak annyi menekültet, amennyit az EU kvótái előírnak

külföld
2018 január 21., 18:46
comments 108

Szerbia hivatalosan is jelezte, hogy készek befogadni az EU által megszabott kvótákban előírt számú menekültet, írja az EuroNews.

link Forrás

Pedig az ország még nem is tagja az Európai Uniónak, ugyanakkor kiemelt helyet foglalt el a menekültek balkáni útvonalán, sok tízezer ember haladt át itt, legtöbben Magyarország felé, amíg fel nem épült a magyar-szerb határon a kerítés. 

Ha az EU úgy dönt, hogy a menekülteket az EU kvóták alapján kell elosztani, akkor Szerbia ebben természetesen részt vállal. És nem csak a jövőben leszünk készen erre, már most is ezt csináljuk. Jelenleg is 4000 menekült él országunkban, akiket minden segítséggel ellátunk, amit egy állam adhat egy menekültnek 

– mondta erről Nebojsza Sztefanovics szerb belügyminiszter.

photo_camera Nebojsza Sztefanovics  Fotó: SRDJAN STEVANOVIC/BELGA/AFP

A cikk kitér arra is, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia továbbra is ellenzi a menekültek kötelező elosztását szabályozó uniós rendelkezést. Ugyanakkor nemrég kiderült, hogy Magyarország az elmúlt évben 1300 menedékkérőt fogadott be, pont annyit, amennyit a kvóták alapján kellene teljesíteni. A kormány szerint a menekülteket nem a kvóták, hanem a genfi egyezmény alapján fogadták be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.