A kínai haditengerészet zavart el egy amerikai rombolót a Dél-kínai tengeren

külföld
2018 január 21., 16:18
comments 188

A South China Morning Post számolt be arról, hogy a kínai külügyminisztérium szóvivője, Lu Kang szombaton bejelentette, a hét közepén egy amerikai romboló, az USS Hopper túl közel hajózott a Scarborough-zátonyhoz, és a kínai haditengerészetnek kellett felszólítania a távozásra. A bejelentés szerint Kína nagyon elégedetlen az amerikaiak viselkedésével, és a jövőben is minden szükséges lépést meg fognak tenni, hogy megvédjék a szuverenitásukat. 

A konfliktus a Dél-kínai-tengeren történt, ami jelenleg tán a geopolitikailag legpuskaporosabb helyszín az egész bolygón: legkevesebb hat ország szeretné ellenőrzése alá vonni a hadászati, halászati és hajózási szempontból is kiemelt jelentőségű területet, az elmúlt évekből egymást érik a feszült helyzetek a régióból. 

A vitatott hovatartozású és stratégiailag kiemelt jelentőségű zátony a Fülöp-szigeteki partoktól nyugatra fekszik, Peking és Manila évek óta komoly vitát vív a felügyeletért, az ügy már a hágai bíróságot is megjárta, de az ott született 2016-os döntést Peking nem fogadta el, közben pedig mesterséges szigeteket kezdett el építeni a területen. 

Az Egyesült Államok ugyan nem tart igényt a területre, de azt mondják, hogy joguk van hajózni ezeken a vizeken. 

A most szerdai konfliktus lehetett az első alkalom, amikor egy amerikai hadihajó ennyire közel ment a Scarborough-zátonyhoz: a USS Hopper ekkor 12 tengeri mérföldnyire közelítette meg a zátonyt. Amerikai rombolók amúgy 2016 nyara óta járőröznek a régióban, általában 14-20 tengeri mérföldnyire a kínai területektől. 

Elemzők arra számítanak, hogy a jövőben további konfliktusok jöhetnek a régióban, miután a Pentagon új nemzetvédelmi stratégiájában kiemelt helyre került a Kínával és Oroszországgal szembeni katonai vetélkedés. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.