1,1 milliárdot kap a Századvég megkutatni, hogy mit gondolnak a migrációról Európában

politika
2018 január 22., 19:23
comments 212
photo_camera Lánczi Tamás a Századvég egykori elemzője egy alapítványi konferencián Fotó: 444

1,1 milliárd forintot kap hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás eredményeként a Századvég Alapítvány, hogy felmérje az uniós állampolgárok körében, pontosan mit gondolnak a migrációról, és további 250 millió forintot arra, hogy megkutassa, milyen jövőképet látnak maguk előtt a magyar nyugdíjasok. Egy olyan témáról és egy olyan társadalmi csoportról van szó, amelyek kulcsfontosságúak a Fidesz politikáját tekintve. 

A migrációról szóló kutatás során 28 tagállamában országonként ezer főt kérdeznek meg, a végeredményt pedig egy mindössze 20 oldalas összefoglalóban sűrítik össze.

2014 óta összesen 9 milliárd forint értékben kapott megbízásokat a kormány elsőszámú think tank-je különböző jogcímen. Bruttó 6 milliárdos keretszerződést kötött a kormányalakítás után a kabinet a Századvég Gazdaságkutató és Alapítvány konzorciumával, ezt a megbízást bővítik azóta újabb és újabb tételekkel. 

 A Habony Árpád befolyása alatt működő intézmény központi szerepet játszik a kormánypártok politikájában: a Századvégen keresztül kutatják meg rendszeresen a stratégák, hogy mire rezonálnak a választópolgárok. 

A HVG vette észre, hogy a kormány 2015 végén ugyanazzal az indoklással adta oda a pénzt a Századvégnek mint ezúttal:

„2015. tavasza óta az Európai Unió területére és kiemelkedően Magyarországra olyan számban érkeznek az Európai Unión kívüli országokból érkező menekültek, amely jelenség új helyzet elé állította mind az Európai Unió vezetését, mind a tagállamokat – köztük Magyarországot is. Ahhoz, hogy a Magyar Kormány ebben a kiemelkedő jelentőségű társadalmi- és politikai kérdésben a megfelelő lépéseket megtehesse, elengedhetetlen szempont valamennyi Európai Uniós tagállam lakossági véleményének a megismerése, annak feltárása, hogy az uniós lakosság hogyan viszonyul a menekült-kérdéshez és annak lehetséges szabályozásához.”

Különbség csak annyi, hogy akkor 790 millió extra kiadást szavazott meg a kormány, most bő 1 milliárdot. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt