1,1 milliárdot kap a Századvég megkutatni, hogy mit gondolnak a migrációról Európában

Több 444 videó?
Szeretném
Lánczi Tamás a Századvég egykori elemzője egy alapítványi konferenciánFotó: 444

1,1 milliárd forintot kap hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás eredményeként a Századvég Alapítvány, hogy felmérje az uniós állampolgárok körében, pontosan mit gondolnak a migrációról, és további 250 millió forintot arra, hogy megkutassa, milyen jövőképet látnak maguk előtt a magyar nyugdíjasok. Egy olyan témáról és egy olyan társadalmi csoportról van szó, amelyek kulcsfontosságúak a Fidesz politikáját tekintve. 

A migrációról szóló kutatás során 28 tagállamában országonként ezer főt kérdeznek meg, a végeredményt pedig egy mindössze 20 oldalas összefoglalóban sűrítik össze.

2014 óta összesen 9 milliárd forint értékben kapott megbízásokat a kormány elsőszámú think tank-je különböző jogcímen. Bruttó 6 milliárdos keretszerződést kötött a kormányalakítás után a kabinet a Századvég Gazdaságkutató és Alapítvány konzorciumával, ezt a megbízást bővítik azóta újabb és újabb tételekkel. 

 A Habony Árpád befolyása alatt működő intézmény központi szerepet játszik a kormánypártok politikájában: a Századvégen keresztül kutatják meg rendszeresen a stratégák, hogy mire rezonálnak a választópolgárok. 

A HVG vette észre, hogy a kormány 2015 végén ugyanazzal az indoklással adta oda a pénzt a Századvégnek mint ezúttal:

„2015. tavasza óta az Európai Unió területére és kiemelkedően Magyarországra olyan számban érkeznek az Európai Unión kívüli országokból érkező menekültek, amely jelenség új helyzet elé állította mind az Európai Unió vezetését, mind a tagállamokat – köztük Magyarországot is. Ahhoz, hogy a Magyar Kormány ebben a kiemelkedő jelentőségű társadalmi- és politikai kérdésben a megfelelő lépéseket megtehesse, elengedhetetlen szempont valamennyi Európai Uniós tagállam lakossági véleményének a megismerése, annak feltárása, hogy az uniós lakosság hogyan viszonyul a menekült-kérdéshez és annak lehetséges szabályozásához.”

Különbség csak annyi, hogy akkor 790 millió extra kiadást szavazott meg a kormány, most bő 1 milliárdot. (HVG)