1,1 milliárdot kap a Századvég megkutatni, hogy mit gondolnak a migrációról Európában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Lánczi Tamás a Századvég egykori elemzője egy alapítványi konferenciánFotó: 444

1,1 milliárd forintot kap hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás eredményeként a Századvég Alapítvány, hogy felmérje az uniós állampolgárok körében, pontosan mit gondolnak a migrációról, és további 250 millió forintot arra, hogy megkutassa, milyen jövőképet látnak maguk előtt a magyar nyugdíjasok. Egy olyan témáról és egy olyan társadalmi csoportról van szó, amelyek kulcsfontosságúak a Fidesz politikáját tekintve. 

A migrációról szóló kutatás során 28 tagállamában országonként ezer főt kérdeznek meg, a végeredményt pedig egy mindössze 20 oldalas összefoglalóban sűrítik össze.

2014 óta összesen 9 milliárd forint értékben kapott megbízásokat a kormány elsőszámú think tank-je különböző jogcímen. Bruttó 6 milliárdos keretszerződést kötött a kormányalakítás után a kabinet a Századvég Gazdaságkutató és Alapítvány konzorciumával, ezt a megbízást bővítik azóta újabb és újabb tételekkel. 

 A Habony Árpád befolyása alatt működő intézmény központi szerepet játszik a kormánypártok politikájában: a Századvégen keresztül kutatják meg rendszeresen a stratégák, hogy mire rezonálnak a választópolgárok. 

A HVG vette észre, hogy a kormány 2015 végén ugyanazzal az indoklással adta oda a pénzt a Századvégnek mint ezúttal:

„2015. tavasza óta az Európai Unió területére és kiemelkedően Magyarországra olyan számban érkeznek az Európai Unión kívüli országokból érkező menekültek, amely jelenség új helyzet elé állította mind az Európai Unió vezetését, mind a tagállamokat – köztük Magyarországot is. Ahhoz, hogy a Magyar Kormány ebben a kiemelkedő jelentőségű társadalmi- és politikai kérdésben a megfelelő lépéseket megtehesse, elengedhetetlen szempont valamennyi Európai Uniós tagállam lakossági véleményének a megismerése, annak feltárása, hogy az uniós lakosság hogyan viszonyul a menekült-kérdéshez és annak lehetséges szabályozásához.”

Különbség csak annyi, hogy akkor 790 millió extra kiadást szavazott meg a kormány, most bő 1 milliárdot. (HVG)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.