97 beteg meggyilkolásával vádolnak egy kórházi ápolót Németországban

külföld
2018 január 22., 16:42
comments 13

Nils Högel arcát takarva ül az oldenburgi bíróság előtt
photo_camera Nils Högel arcát takarva ül az oldenburgi bíróság előtt Fotó: CARMEN JASPERSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Az oldenburgi ügyészség 97 ember meggyilkolásával vádolja Niels Högel kórházi ápolót, aki 2000 és 2005 között különböző kórházak intenzív osztályain bizonyíthaan szándékosan idézett elő klinikai halált magatehetetlen áldozatoknál. 

Högel ennél több ember haláláért is felelős lehet, de több eset a vélelmezettek közül nem látszik bizonyíthatónak, vagy nem sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni azok alátámasztásához. 

A nyomozók egy oldenburgi kórházban 62 esetben találták bizonyítottnak a gyilkosságokat, míg egy delmenhorsti intézményben további 35 esetben sikerült elegendő bizonyítékot felvonultatni a vádemeléshez. 

Högel azért gyógyszerezte halálra későbbi áldozatait, hogy gyakorolhassa rajtuk az újraélesztést. Több tanúvallomás említi, hogy az ápoló újraélesztések során kifejezetten feltűnően viselkedett és igyekezett saját kezébe venni az egyes szituációk irányítását. 

Högel 2005-ben bukott le, amikor egy másik ápoló észrevette, amint injekciót ad be egy betegnek. 

Több esetben elítélték már, maradnak ugyanakkor felderíthetetlen ügyek, ugyanis számos áldozat holttestét már elhamvasztották, így nem bizonyítható, hogy Högel gyógyszerrel segítette őket át a túlvilágra. A nyomozás során több mint 130 holttestet exhumáltak. 

Högelt a német kriminalisztika a legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosként tartja számon. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.