97 beteg meggyilkolásával vádolnak egy kórházi ápolót Németországban

Nils Högel arcát takarva ül az oldenburgi bíróság előttFotó: CARMEN JASPERSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Az oldenburgi ügyészség 97 ember meggyilkolásával vádolja Niels Högel kórházi ápolót, aki 2000 és 2005 között különböző kórházak intenzív osztályain bizonyíthaan szándékosan idézett elő klinikai halált magatehetetlen áldozatoknál. 

Högel ennél több ember haláláért is felelős lehet, de több eset a vélelmezettek közül nem látszik bizonyíthatónak, vagy nem sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni azok alátámasztásához. 

A nyomozók egy oldenburgi kórházban 62 esetben találták bizonyítottnak a gyilkosságokat, míg egy delmenhorsti intézményben további 35 esetben sikerült elegendő bizonyítékot felvonultatni a vádemeléshez. 

Högel azért gyógyszerezte halálra későbbi áldozatait, hogy gyakorolhassa rajtuk az újraélesztést. Több tanúvallomás említi, hogy az ápoló újraélesztések során kifejezetten feltűnően viselkedett és igyekezett saját kezébe venni az egyes szituációk irányítását. 

Högel 2005-ben bukott le, amikor egy másik ápoló észrevette, amint injekciót ad be egy betegnek. 

Több esetben elítélték már, maradnak ugyanakkor felderíthetetlen ügyek, ugyanis számos áldozat holttestét már elhamvasztották, így nem bizonyítható, hogy Högel gyógyszerrel segítette őket át a túlvilágra. A nyomozás során több mint 130 holttestet exhumáltak. 

Högelt a német kriminalisztika a legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosként tartja számon. (Spiegel)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.