Kasszás Erzsi éhen halna: a New York Times letesztelte az Amazon pénztár nélküli futurista szupermarketjét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kiskereskedelem egyik lehetséges jövőbeli fejlődési irányát valósította meg az Amazon egy kísérleti bolttal, amit az online kereskedőóriás seattle-i központjának a földszintjén nyitottak most meg, és amit azonnal letesztelt a New York Times, akik még lopni is próbáltak.

A lopásteszt nem véletlen, az élménybeszámoló szerint az Amazon Go-beli vásárlás alapélménye az, hogy a kezdő vásárló itt szinte tolvajnak érzi magát. Ez azért van így, mert itt már az eddig is létező automatakasszás boltokra jellemző kicsekkolás is megszűnt, vagyis az ember ügyfélként egyszerűen bemegy a boltba, leemeli a polcokról a kiszemelt árucikkeket, amiket berak a saját táskájába vagy a zsebébe, aztán kisétál és kész.

A tesztből kiderül, hogy már a bejáratnál jól látható a különbség egy hagyományos szupermarkethez képest, amennyiben csak azok tudnak átjutni a spéci beléptetőkapukon, akiknek a telefonján ott van az Amazon e célra szolgáló bevásárló applikációja. Bent jelentős eltérés a megszokott boltélményhez képest, hogy nincsenek sem kasszák, sem bevásárlókocsik vagy kosarak. Van viszont feltűnően sok, sőt rengeteg apró kamera, a polcokra irányítva. Az Amazon rendszere ugyanis úgy működik, hogy nem az árukra raknak egyenként csipeket vagy más azonosítókat, hanem a kamerák a látvány alapján azonosítják, hogy az ember mit emelt le a polcról. Amit levettél és zsebrevágtad, azt a rendszer első lépésben egy virtuális bavásárlókocsiba teszi. Ha a bevásárlás közben bármikor visszarakod az árut, az kikerül a kosaradból. Aztán amikor távozol, a rendszer automatikusan összesít és leveszi az összeget a számládról.

Korábban ezt írtuk az újfajta boltról:

A New York Times újságírója úgy próbálta ki, hogy be tudja-e csapni a rendszert, hogy egy négyes üdítős csomagot nem vett le a polcról, hanem még ott a polcon ráborított egy zacskót, így emelte le, majd rakta a hóna alá. A rendszer ennek ellenére tudta, hogy azt is megvette, és el is számolta neki az üdítőket.

Mivel pénztárosra nincs szükség, az alkalmazottak mással foglalkoznak odabent: van, aki útbaigazítja a vásárlókat, van, akit az alkoholosztályra ültettek be, hogy ellenőrizze a vásárlók életkorát. (Érdekes, hogy a korellenőrző funkciót eszerint nem építették be a kísérleti rendszerbe.)

Az Amazon eddig nem volt hajlandó elárulni, hogy a most megnyitott Amazon Go bolt egy azonos nevű lánc első tagja vagy csak egyszeri, kísérleti egység. Azt viszont már cáfolták, hogy a rendszert a tulajdonukban álló Whole Fodds boltláncban akarnák bevetni. Spekulációk szerint az sem kizárt, hogy nem ők akarják majd használni, hanem más kereskedőláncoknak értékesítik majd az egészet.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.