Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét

Kedden, kora délután jelentették be a 90. Oscar jelöltjeit, 

a Magyarország által nevezett Testről és lélekrőlt a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában jelölték. 

Enyedi Ildikó filmje több díjat is nyert már, elvitte Berlinben az Arany Medvét, a főszereplő Borbély Alexandrát pedig Európa legjobb színésznőjének választották az Európa Filmdíj átadóján. Enyedi Ildikó decemberben már egy lépéssel közelebb került az Oscarhoz,  ekkor jelentették be, hogy szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján. Az amerikai filmakadémia idén 92 alkotás közül választotta ki a szűkített listán szereplő kilenc filmet, ezekből január közepén az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső jelölteket. Ezek közé került most be a Testről és lélekről. A díjátadó gálát idén kivételesen nem február végén, hanem - a téli olimpia miatt - március 4-én rendezik meg.

Enyedi Ildikó filmje mellett jelölték a chilei A Fantastic Woman, a libanoni The Insult, az orosz Loveless, és a svéd A négyzet című filmeket.

A Testről és lélekről, melyet külföldön a Netflix forgalmaz, az ötödik magyar Oscar-díjas film lehet, tavaly Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjét találták a kategóriájában a legjobbnak, 2016-ban pedig a Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó szobrot. A legelső magyar Oscart Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje kapta 1981-ben, a másodikat Szabó István Mephistója 1982-ben.A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.