Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét

2018 január 23., kedd 13:40
209

Kedden, kora délután jelentették be a 90. Oscar jelöltjeit, 

a Magyarország által nevezett Testről és lélekrőlt a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában jelölték. 

Enyedi Ildikó filmje több díjat is nyert már, elvitte Berlinben az Arany Medvét, a főszereplő Borbély Alexandrát pedig Európa legjobb színésznőjének választották az Európa Filmdíj átadóján. Enyedi Ildikó decemberben már egy lépéssel közelebb került az Oscarhoz,  ekkor jelentették be, hogy szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján. Az amerikai filmakadémia idén 92 alkotás közül választotta ki a szűkített listán szereplő kilenc filmet, ezekből január közepén az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső jelölteket. Ezek közé került most be a Testről és lélekről. A díjátadó gálát idén kivételesen nem február végén, hanem - a téli olimpia miatt - március 4-én rendezik meg.

Enyedi Ildikó filmje mellett jelölték a chilei A Fantastic Woman, a libanoni The Insult, az orosz Loveless, és a svéd A négyzet című filmeket.

A Testről és lélekről, melyet külföldön a Netflix forgalmaz, az ötödik magyar Oscar-díjas film lehet, tavaly Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjét találták a kategóriájában a legjobbnak, 2016-ban pedig a Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó szobrot. A legelső magyar Oscart Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje kapta 1981-ben, a másodikat Szabó István Mephistója 1982-ben.Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt