Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kedden, kora délután jelentették be a 90. Oscar jelöltjeit, 

a Magyarország által nevezett Testről és lélekrőlt a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában jelölték. 

Enyedi Ildikó filmje több díjat is nyert már, elvitte Berlinben az Arany Medvét, a főszereplő Borbély Alexandrát pedig Európa legjobb színésznőjének választották az Európa Filmdíj átadóján. Enyedi Ildikó decemberben már egy lépéssel közelebb került az Oscarhoz,  ekkor jelentették be, hogy szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján. Az amerikai filmakadémia idén 92 alkotás közül választotta ki a szűkített listán szereplő kilenc filmet, ezekből január közepén az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső jelölteket. Ezek közé került most be a Testről és lélekről. A díjátadó gálát idén kivételesen nem február végén, hanem - a téli olimpia miatt - március 4-én rendezik meg.

Enyedi Ildikó filmje mellett jelölték a chilei A Fantastic Woman, a libanoni The Insult, az orosz Loveless, és a svéd A négyzet című filmeket.

A Testről és lélekről, melyet külföldön a Netflix forgalmaz, az ötödik magyar Oscar-díjas film lehet, tavaly Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjét találták a kategóriájában a legjobbnak, 2016-ban pedig a Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó szobrot. A legelső magyar Oscart Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje kapta 1981-ben, a másodikat Szabó István Mephistója 1982-ben.Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.