Leégett az apátság, ami ihlette A rózsa nevét, aminek a végén leég az apátság

baleset
2018 január 25., 21:50
comments 46

Leégett a Torinó közelében fekvő középkori bencés apátság, a Sacra di San Michele, amely megihlette Umberto Ecót, amikor 1980-ban megírta egyik leghíresebb regényét, A rózsa nevét.

A 10. századi kolostor tetőszerkezete szerda este gyulladt ki, és a lángokat csak csütörtök hajnalra sikerült eloltani. Az észak-olaszországi Susa-völgyben álló, több mint 1000 éves kolostorban élő három rosminiánus szerzetes még időben elhagyta az épület.

A rózsa neve végén is egy hatalmas tűz van: a mű a 14. században egy bencés apátságban játszódik, és végül a tűzben megsemmisül a kolostor ősi könyvek ezreivel teli titkos könyvtára.

A tűz az A rózsa neve 1986-os filmfeldolgozásának végén.
photo_camera A tűz az A rózsa neve 1986-os filmfeldolgozásának végén. Fotó: Photo12

A szerda esti tüzet az olasz sajtó szerint egy rövidzárlat okozhatta, ugyanis a tetőt renoválták. Az oltást végző tűzoltók hatalmas károkról számoltak be annak ellenére, hogy történelmi vagy művészeti jelentőségű alkotásokat nem érintett a tűz.

Az eredetileg bencés, később a Rosmini-rendi szerzetesek kezelésébe került apátságot 983-ban alapították. Fontos állomáshelye az Európa északnyugati részéből az Alpokon át Jeruzsálembe vezető Via Francigena zarándokútnak. 1995 óta a Szent Mihály apátság Piemonte északolasz tartomány egyik hivatalos szimbóluma. A kolostor múzeumát tavaly 100 ezer látogató kereste fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.