9 millió forintos működési hiány miatt lehetetlenülhet el a pécsi gyermekhospice ház

Egészségügy
2018 január 31., 16:12

Az mno.hu számolt be róla, hogy évek óta nagyon komoly anyagi gondokkal küzd a súlyosan beteg gyerekek hospice-ellátását vállaló pécsi Szemem Fénye Alapítvány, illetve az általuk fenntartott Dóri Ház. (Az intézmény mindennapjairól 2016 szeptemberében az Abcúg közölt egy riportot.)

Az alapítvány vezetője, Gyura Barbara a lapnak elmondta, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a költségvetésük, és ezáltal az általuk alkalmazni tudott emberek száma is. A gyerekeket ellátó ápolók például a fizetési problémák miatt havonta váltják egymást. 

Komolyan csökkentette a szervezet költségvetését az SZJA 1 százalékából érkező összegek drasztikus visszaesése (ez sok civil szervezettel történt meg az e-szja bevezetése óta), de a sajátos hospice-szolgáltatás miatt az állami támogatás elmaradása is gondot okoz. Csökkent a magánadományok összege is: 2015-ben 44 millió forintot, tavaly már csak 11 milliót kaptak. Ez persze összefügg azzal is, hogy a forráshiány miatt el kellett küldeni a támogatások szervezésével foglalkozó alkalmazottakat. 

A cikk kitér arra, hogy állami támogatásként a Balog Zoltán miniszter keretéből érkező évi 5-7 millió forintos összeget jelenti, de az utóbbi hónapokban hiába érkezett támogatás a számlájukra, az elmaradt járulékok miatt a NAV gyakorlatilag minden adományt inkasszó alá vont. Jelenleg nagyjából 9 millió forint a működési hiányuk, a villanyt csak azért nem kapcsolták ki náluk, mert az otthon egyik lakója, Sziládi Dóra lélegeztetőgépre van kötve, de a cikk szerint a fűtést nemsokára akár ki is kapcsolhatják. 

A Dóri Házat 2011-ben hozták létre, ahol súlyosan beteg gyerekeket fogadnak, és a cél, hogy családias, ingergazdag környezetben ápolják őket, illetve a legrosszabb esetben megkönnyítsék életük utolsó napjait. Az intézménynek jelenleg mindössze egyetlen állandó lakója van, az egykor 15 irodai munkaerőt alkalmazó alapítvány jelenleg két főt tud megfizetni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.