Az ausztrál kormány leselejtezett két iratszekrényt, de elfelejtették, hogy azok tele vannak államtitkokkal

külföld
2018 január 31., 08:16
comments 69

Az ausztrál kormány leselejtezett két iratszekrényt, amiket a használt kormányzati bútorokat értékesítő canberrai boltjukba szállítottak. A szekrényeket eleve akciós áron kínálták, ugyanis baromi nehezek voltak, a kulcsaik pedig rég elvesztek. Az bolt eladói nem tudták, mi van bennük.

Azóta kiderült, hogy a szekrényekben több tízezer titkosított dokumentum volt.

A dokumentumok az ABC stábjához kerültek, akik publikálták is az iratokban lévő információk többségét. Az akták több ausztrál kormány döntéselőkészítő dokumentumait tartalmazzák, és nagyjából egy évtizedet ölelnek fel. Van közöttük szigorúan bizalmas minősítésű, és olyan is, amit csak ausztrál állampolgárok láthatnak.

A dokumentumok már a 21. században keletkeztek, többségük 2010 környékén. A titkosított akták többségét 20 évre titkosították. Kiderül belőlük például, hogy Tony Abbott kormánya 2013-ban utasította az ausztrál titkosszolgálatot, hogy lépjen közbe a menekültügyi eljárásokban, és akadályozza meg, hogy a bevándorlók örökös vízumot kapjanak, és hogy a kormány fontolóra vette, hogy 30 éves kor alatt ne járjon semmilyen segély az ausztrál állampolgároknak.

John Howard miniszterelnöksége idején pedig a kormány szeretett volna elfogadni egy jogszabályt, ami megfosztotta volna az ausztrálokat a hallgatás jogától, ha rendőr kérdezi ki őket.

A dokumentumok ezen kívül részletezik azt is, hogy az ausztrál politikusok mennyire felelőtlenek, ha titkosított dokumentumokat kell őrizniük: bizonyos tisztviselők például kormányváltások idején is minősített iratokat hagytak az irodájukban, holott azokat a leköszönésükkor meg kellett volna semmisíteniük.

Az ausztrál kormány vizsgálja, hogyan kerülhetett sor az iratszekrények leselejtezésére, és hálásak az ABC-nek, amiért a csatorna nem publikálta az érzékenyebb államtitkokat tartalmazó dokumentumokat. A kormány elismerte a hibáját, és azt is, hogy szerencsétlenebb esetben a dokumentumok könnyen rossz kezekbe kerülhettek volna. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.