Európa legrosszabbjai között a magyar egészségügy

Kijött az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 2017-es jelentése, amit a napi.hu szemlézett. Eszerint Magyarország a sereghajtók közé tartozik, a 35 ország között alig akad nálunk hátrébb sorolt egészségügyi rendszer, miközben a vizsgált szempontok alapján szlovákok, a szlovének és a csehek meglehetősen felzárkóztak. Legelöl amúgy Hollandia, Svájc és Dánia áll.

A listán nálunk Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia szerepelt rosszabbul, a lengyelek tavaly óta beértek minket: mindkét országban 584 pontja van az ezerből. 

Összesen 12 ország került a legjobb, 800 és 1000 pont közötti kategóriába, utánuk viszont a legjobban Szlovákia állt. A jelentés arra a nem túl meglepő tényre is rávilágít, hogy a nagyobb költségvetési ráfordítás jobb eredményekhez vezet. 

A cikk kitér arra is, hogy az index készítői alapvetően elégedettek az európai betegellátás alakulásával: jó irányba tart a csecsemőhalandóság, a szívbetegségek, a stroke és a rákbetegségek túlélési mutatói is. Viszont még mindig túl sok országban ragaszkodnak a nem hatékony finanszírozási és ellátási módszerekhez. 

A stockholmi központú Health Consumer Powerhouse (HCP) által kiadott jelentés szerint Finnország, Szlovákia, Montenegró és Macedónia is jó példát mutat egy általános fejlesztési stratégia kialakításához. 

A jelentés során hat fő szempont alapján, összesen 46 indikátor segítségével értékelik az európai országok egészségügyi rendszerét. 

Magyarországgal kapcsolatban olyan megállapításokra jut a jelentés a napi.hu cikke szerint, mint hogy ha a felső vezetés másra dolgokra koncentrál az előállított termékek, szolgáltatások legjobb minősége helyett, akkor óhatatlanul csökken azok színvonala. A lengyelekkel együtt kezelve minket, arról ír a jelentés, hogy az elmúlt években úgy tűnt, a kormányok nem az országaik optimális működésére fókuszáltak. 

  • A hat vizsgált terület közül a betegjogok érvényesülése terén zöld, azaz jó minősítést kapott betegadatokhoz való hozzáférés és az online foglalás lehetősége, és piros, azaz elégtelen minősítést a betegszervezetek bevonását, a jószolgálati orvosok nyilvántartását és a szolgáltatók minősítését.
  • Az ellátáshoz való hozzáférés terén piros lett a rákterápiák 21 nap alatti elérhetősége, és a 7 napnál hamarabb hozzáférhető CT vizsgálatok területének kérdése, míg zöld lett a háziorvosok aznapi elérhetősége. Ezen a területen a svájciak és a szlovákok 225 pontot kaptak, míg mi 138-at. 
  • A betegellátás eredményességét kilenc szempont alapján vizsgálgatják, nálunk négy terület jelzett pirosan: a szívhalál és a rákbetegség túlélése, a kórházi fertőzések és az abortuszok száma.
  • A szolgáltatások széleskörűségével kapcsolatos indikátorok közül háromnál lett piros az eredmény: magyar egészségügy finanszírozási háttere, a hálapénz jelenléte és a császármetszések aránya. 
  • A betegségmegelőzéssel kapcsolatos mutatókból kettő lett elégtelen: az alkoholfogyasztásból és a magas vérnyomásból eredő gondok. A gyógyszerellátás indikátorainál egyedül az antibiotikum használatára nem kaptunk piros jelzést, a másik öt területre mind. 

A teljes jelentés angol nyelven itt olvasható el

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.