Európa legrosszabbjai között a magyar egészségügy

2018 január 31., szerda 19:14
144

Kijött az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 2017-es jelentése, amit a napi.hu szemlézett. Eszerint Magyarország a sereghajtók közé tartozik, a 35 ország között alig akad nálunk hátrébb sorolt egészségügyi rendszer, miközben a vizsgált szempontok alapján szlovákok, a szlovének és a csehek meglehetősen felzárkóztak. Legelöl amúgy Hollandia, Svájc és Dánia áll.

A listán nálunk Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia szerepelt rosszabbul, a lengyelek tavaly óta beértek minket: mindkét országban 584 pontja van az ezerből. 

Összesen 12 ország került a legjobb, 800 és 1000 pont közötti kategóriába, utánuk viszont a legjobban Szlovákia állt. A jelentés arra a nem túl meglepő tényre is rávilágít, hogy a nagyobb költségvetési ráfordítás jobb eredményekhez vezet. 

A cikk kitér arra is, hogy az index készítői alapvetően elégedettek az európai betegellátás alakulásával: jó irányba tart a csecsemőhalandóság, a szívbetegségek, a stroke és a rákbetegségek túlélési mutatói is. Viszont még mindig túl sok országban ragaszkodnak a nem hatékony finanszírozási és ellátási módszerekhez. 

A stockholmi központú Health Consumer Powerhouse (HCP) által kiadott jelentés szerint Finnország, Szlovákia, Montenegró és Macedónia is jó példát mutat egy általános fejlesztési stratégia kialakításához. 

A jelentés során hat fő szempont alapján, összesen 46 indikátor segítségével értékelik az európai országok egészségügyi rendszerét. 

Magyarországgal kapcsolatban olyan megállapításokra jut a jelentés a napi.hu cikke szerint, mint hogy ha a felső vezetés másra dolgokra koncentrál az előállított termékek, szolgáltatások legjobb minősége helyett, akkor óhatatlanul csökken azok színvonala. A lengyelekkel együtt kezelve minket, arról ír a jelentés, hogy az elmúlt években úgy tűnt, a kormányok nem az országaik optimális működésére fókuszáltak. 

  • A hat vizsgált terület közül a betegjogok érvényesülése terén zöld, azaz jó minősítést kapott betegadatokhoz való hozzáférés és az online foglalás lehetősége, és piros, azaz elégtelen minősítést a betegszervezetek bevonását, a jószolgálati orvosok nyilvántartását és a szolgáltatók minősítését.
  • Az ellátáshoz való hozzáférés terén piros lett a rákterápiák 21 nap alatti elérhetősége, és a 7 napnál hamarabb hozzáférhető CT vizsgálatok területének kérdése, míg zöld lett a háziorvosok aznapi elérhetősége. Ezen a területen a svájciak és a szlovákok 225 pontot kaptak, míg mi 138-at. 
  • A betegellátás eredményességét kilenc szempont alapján vizsgálgatják, nálunk négy terület jelzett pirosan: a szívhalál és a rákbetegség túlélése, a kórházi fertőzések és az abortuszok száma.
  • A szolgáltatások széleskörűségével kapcsolatos indikátorok közül háromnál lett piros az eredmény: magyar egészségügy finanszírozási háttere, a hálapénz jelenléte és a császármetszések aránya. 
  • A betegségmegelőzéssel kapcsolatos mutatókból kettő lett elégtelen: az alkoholfogyasztásból és a magas vérnyomásból eredő gondok. A gyógyszerellátás indikátorainál egyedül az antibiotikum használatára nem kaptunk piros jelzést, a másik öt területre mind. 

A teljes jelentés angol nyelven itt olvasható el

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt