Ezen a hangfelvételen egy gyilkos bálna azt mondja, hogy „Hello!”

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A gyilkos bálnák kommunikációja nagyon fejlett, az egyes egyedek akár több mint száz kilométerről is képesek jelezni egymásnak a leginkább rájuk jellemző énekkel és klikkeléssel. Egy új kísérlet azonban azt is bebizonyította, hogy a gyilkos bálnák képesek utánozni az emberi hangot is. Korábban azt hitték, erre csak az emberszabású majmok, a madarak, az elefántok, a delfinek és a fókák képesek.

Most azonban hangfelvétel is bizonyítja, hogy a franciaországi Antibes városban lévő aquapark 14 éves gyilkos bálnája, Wikie utánozza a trénerét, és azt mondja, amit az ember:

Ez hatalmas eredmény, már csak azért is, mert a gyilkos bálnák hangképző szervei nagyon különbözőek az emberétől, hiszen előbbiek arra valók, hogy víz alatt lehessen jól használni őket.

Egy korábbi kutatás már bebizonyította, hogy a gyilkos bálnáknak különböző csoportkultúráik vannak, és ennek jegyeit az egyedek fiatalkorukban veszik magukra, az idősebbek utánzásával. Éppen ezért a gyilkos bálnák egymással is meghatározott „dialektusokban” kommunikálnak. Éppen ez az utánzóképességük az, ami az emberi hangok utánzására is képessé és fogékonnyá teszi őket.

A hallott beszéd utánzása pedig az emberi civilizáció egyik alapja, az ember egyik legfontosabb kognitív teljesítménye.

A gyilkos bálnák másban is hasonlítanak az emberekre: míg az egyes csoportjaiknak dialektusaik vannak, tudósok azonosítottak bizonyos hangjeleket, amik kifejezetten csak egy-egy állatra jellemzőek, pont ezért több kutatás is szól arról, hogy bizonyos klikksorozatok a gyilkos bálnák között akár az emberi neveknek is megfeleltethetőek lehetnek.

Wikie egyébként a kísérletben nem csak emberi hangot utánozott megfelelően, elefántot, farkast és nyikorgó ajtót is imitált. (Telegraph)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.