Ezen a hangfelvételen egy gyilkos bálna azt mondja, hogy „Hello!”

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A gyilkos bálnák kommunikációja nagyon fejlett, az egyes egyedek akár több mint száz kilométerről is képesek jelezni egymásnak a leginkább rájuk jellemző énekkel és klikkeléssel. Egy új kísérlet azonban azt is bebizonyította, hogy a gyilkos bálnák képesek utánozni az emberi hangot is. Korábban azt hitték, erre csak az emberszabású majmok, a madarak, az elefántok, a delfinek és a fókák képesek.

Most azonban hangfelvétel is bizonyítja, hogy a franciaországi Antibes városban lévő aquapark 14 éves gyilkos bálnája, Wikie utánozza a trénerét, és azt mondja, amit az ember:

Ez hatalmas eredmény, már csak azért is, mert a gyilkos bálnák hangképző szervei nagyon különbözőek az emberétől, hiszen előbbiek arra valók, hogy víz alatt lehessen jól használni őket.

Egy korábbi kutatás már bebizonyította, hogy a gyilkos bálnáknak különböző csoportkultúráik vannak, és ennek jegyeit az egyedek fiatalkorukban veszik magukra, az idősebbek utánzásával. Éppen ezért a gyilkos bálnák egymással is meghatározott „dialektusokban” kommunikálnak. Éppen ez az utánzóképességük az, ami az emberi hangok utánzására is képessé és fogékonnyá teszi őket.

A hallott beszéd utánzása pedig az emberi civilizáció egyik alapja, az ember egyik legfontosabb kognitív teljesítménye.

A gyilkos bálnák másban is hasonlítanak az emberekre: míg az egyes csoportjaiknak dialektusaik vannak, tudósok azonosítottak bizonyos hangjeleket, amik kifejezetten csak egy-egy állatra jellemzőek, pont ezért több kutatás is szól arról, hogy bizonyos klikksorozatok a gyilkos bálnák között akár az emberi neveknek is megfeleltethetőek lehetnek.

Wikie egyébként a kísérletben nem csak emberi hangot utánozott megfelelően, elefántot, farkast és nyikorgó ajtót is imitált. (Telegraph)