Kiszivárgott üzenetekből derült ki, hogy már a Brüsszelbe menekült katalán vezető sem hisz a katalán függetlenség elérésében

külföld
2018 január 31., 14:21
comments 21

Egy szövetségesének küldött kiszivárgott üzenetből derült ki, hogy az egykori katalán vezető, Carles Puigdemont feladta, és nem hiszik, hogy létrehozhat egy független katalán köztársaságot, szerinte a spanyol kormány nyert ebben az ügyben. 

Puigdemont egykori minisztertársának írt üzeneteket kedd éjjel, de az üzenetváltást egy operatőr rögzítette, és ezt hozták most nyilvánosságra. A hatóságok által is üldözött, Brüsszelbe menekült katalán politikus arról írt Tomi Comínnak, az egykori regionális egészségügyi miniszternek, hogy gondolja ő is látja, hogy ennek már vége, saját embereik áldozták fel őket.  

Ez a kijelentése pár nappal azután született, hogy a spanyol bíróságok arra jutottak, hogy Puigdemont nem választható újra katalán vezetővé, mivel a spanyol hatóságok jelenleg is üldözik. Puigdemont októberben távozott Brüsszelbe, miután komoly belpolitikai válságot okozott Spanyolországban a katalán függetlenségért kiírt népszavazás. Távollétében választások voltak Katalóniában, ahol pártja kapta a legtöbb szavazatot, és több párt támogatásával elvben kormányt is alakíthatott volna, de a spanyol bíróságok arra jutottak, hogy Puigdemontnak előbb vissza kéne térnie Spanyolországba, hogy újra megválaszthassák, ekkor viszont azonnal letartóztatnák. 

Kedden a spanyol parlamentben elhalasztották a Puigdemont újrakinevezéséről szóló ülést, mindaddig, amíg nincsenek megfelelő garanciák arra, hogy sértetlenül visszatérhet. Ezt a késleltetést a szeparatista táborban többen árulásnak élték meg. Puigdemont is arról írt egykori minisztertársának, hogy saját embereik áldozták fel őket. 

Szerdán Puigdemont elismerte, hogy valódiak az üzenetet, Twitteren írt arról, hogy ő is egy ember, és vannak pillanatok, amikor kételyek merülnek fel benne. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.