A Maldív-szigeteki legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy engedjék szabadon a politikai foglyokat

külföld
2018 február 01., 19:42
comments 47

A Maldív-szigeteki legfelsőbb bírósági elrendelte a börtönbüntetéssel sújtott politikusok, köztük egy volt elnök és egy volt alelnök szabadon engedését.

A testület eljárási hibákra hivatkozó döntése nagy csapás lehet a hatalmat erős kézzel birtokló Jamín Gajúm elnöknek, aki általános vélekedés szerint ellenőrzése alatt tartja többek között a bíróságokat, a rendőrséget és az államigazgatást az üdülőparadicsomban.

A legfelsőbb bíróság döntése vonatkozik az indiai-óceáni ország első demokratikusan választott elnökére, a terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt 13 évi börtönre ítélt Mohamed Nasídra és Jamín Gajúm korábbi alelnökére, Ahmed Adíbra is, aki a vádak szerint összeesküvést szőtt az elnök megölésére is.

Mohamed Nasídot 2016 januárjában nemzetközi nyomásra Angliába engedték a börtönből gyógykezelésre, de a politikus nem tért vissza, végül menedéket kapott az európai országban. Ő volt az, aki az elnöksége idején egyszer a víz alatt, az óceánban tartott kormányülést, hogy felhívja a figyelmet az éghajlat-változás Maldív-szigeteket fenyegető veszélyeire.

Mohamed Nasíd volt elnök a víz alatti kormányülésen 2009. október 17-én.
photo_camera Mohamed Nasíd volt elnök a víz alatti kormányülésen 2009. október 17-én. Fotó: Mohamed Seeneen / Maldives Presidency / HO / AFP

A Maldív-szigetek évtizedekig tartó autokratikus vezetés után 10 éve vált többpártrendszerré, de a demokrácia állapota sokat romlott Jamín Gajúm 2013-as megválasztása óta. Az országban az idén augusztusban választásokat tartanak, és az ellenzék Nasíd vezetésével pár napja bejelentette, hogy közös jelöltet állít. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.