Diszkriminálja a látássérülteket a postai szolgáltatásokról szóló kormányrendelet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Sérti az egyenlő bánásmód elvét a postai szolgáltatásokról szóló kormányrendelet és a Magyar Posta a törvény alapján készült általános szerződési feltételei, állapította meg az általános jogok biztosa, Székely László. Az ombudsman sajtóhírekből értesült arról a gyakorlatról, hogy a postások a látássérülteknek csak nagykorú tanú jelenlétében kézbesítik a könyvelt küldeményeket.

Utánajárása során kiderítette, hogy a Magyar Posta általános szerződési feltételei valóban megfelelnek a postai szolgáltatásokról szóló kormányrendeletnek, amely azonban már önmagában is sérti a fogyatékkal élőkkel szembeni egyenlő bánásmód elvét. Székely szerint a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezmény alapján a fogyatékkal élők "a társadalom egyenrangú és egyenértékű tagjai, jogok birtokosai, akik nem jótékonyságra szorulnak", hanem segítségre abban, hogy az életüket a lehető legnagyobb önállósággal élhessék. A jelenlegi postai gyakorlat viszont indokolatlan többletkövetelményeket támaszt velük szemben, ez pedighátrányos megkülönböztetés.Székely szerint a törvényalkotók és a szolgáltató feladata valójában az lenne, hogy biztosítsa a postai szolgáltatások akadálymentes igénybevételét. Az ombudsman ezért felkérte a miniszterelnökséget vezető minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy a Postával és az érdekvédelmi szervezetek bevonásával készítsenek elő olyan szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy a látássérültek önrendelkezési jogukat és döntési szabadságukat megőrizve maguk rendelkezhessenek arról, hogy igényelnek-e tanút a hivatalos iratok postai kézbesítésekor. Illetve felkérte őket arra is, hogy vizsgálják meg, hogyan tehetők akadálymentessé a postai szolgáltatások a látássérültek számára. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.