Hatalmas maja városra bukkantak a guatemalai dzsungel mélyén

Több, mint 60 ezer rejtett maja romra bukkantak kutatók a guatemalai dzsungel mélyén. Az archeológusok már egy feltárt maja város (Tikal városa) környezetét kutatták éppen egy újfajta lézertechnológiával, amikor házak, paloták, utak és erődök nyomaira bukkantak. A feltárt leletek alapján a kutatók azt mondják, hogy a maja városok több millió fővel népesebbek lehettek annál, mint amit korábban gondoltak róluk.

Fotó: Canuto and Auld-Thomas/AP

“Ez az egyik legnagyobb előrelépés 150 év maja archeológiájában” - mondta Stephen Houston, a Brown Egyetem professzora.

A felfedezés egy újfajta lézeres eljárásnak, a Lidar-technológiának köszönhető. Ez abban segít, hogy a kutatók ráleljenek olyan leletekre, amelyeket az őserdő elrejt előlük. Egy helikopterről vagy repülőről lézersugarakkal pásztázzák a felszínt, a műszer pedig háromdimenziós térképet készít a hely topográfiájáról. Így bukkantak rá az ősi városra is: a lézer kilométeres hosszúságú városfalat fedett fel előttük, amelyet szabad szemmel nem is láttak. A tudósok hasonló technológiát használtak a kambodzsai Angkor templomegyüttes rejtett részeinek feltárásához is. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.