Kasza Tibor cukorbeteg, trombózisgyanús édesanyját 6-7 órán át várakoztatták a sürgősségin egy széken ülve

Egészségügy
2018 február 03., 15:11
comments 649

link Forrás

A magyar Facebook láthatólag eléggé megrendült és feldúlt királya a thaiföldi tengerparton - a nászútját tölti éppen itt - csinált live videót, amiben keményen nekiment a magyar egészségügynek, azon belül is a sürgősségi osztályokon tapasztalható rettenetes állapotoknak és a triage rendszernek. (A nálunk pár éve bevezetett triage azt jelenti, hogy a sürgősségire beeső betegek állapotát nővérek mérik fel, még a rendes megvizsgálásuk előtt. Kikérdezés és esetleg néhány rutinvizsgálat (vérnyomás-, láz-, pulzus-, vércukormérés) alapján mérik fel az állapotukat, és sorolják be őket, hogy azonnali intézkedésre van-e szükség vagy kibírják, hogy várakozzanak X, Y vagy Z órát.)

Kasza a videó elején elmesélte, hogy cukorbeteg édesanyját - aki a betegsége miatt korábban majdnem elvesztette az egyik lábát - tegnap délután négykor trombózisgyanúval vitte be a mentő egy meg nem nevezett magyar kórházba. A mentősök a trombózisgyanú miatt fekve szállították és a fektetését javasolták, a sürgősségin azonban egyszerűen leültették egy székre, mert állítólag nem volt fekvőhelyük. 

A sztori egyetlen olyan eleme, ami nem ugyanígy történne bármelyikünkkel, az volt, hogy a nővérpultot Thaiföldről telefonon elérő Kasza - nyilván nem függetlenül attól, hogy híres zenész, műsorvezető és fb-uralkodó - rá tudta venni őket, hogy legalább toljanak oda egy másik széket, hogy az édesanyja fel tudja tenni rá a lábát.

Kasza édesanyjának ezután 6-7 órát kellett eltöltenie a széken ücsörögve, trombózistól rettegve, mire megvizsgálták, hogy a délután 4-es érkezéshez képest hajnali 1-re érjen végül haza.

Kasza, aki a pár perces videóben 4-5 alkalommal is megismételte, hogy nem az orvosokat és ápolónőket támadja, kemény kirohanásokat intézett a triage ellen.

Kasza azon értetlenkedett, hogy valaki, akinek nincsen röntgenszeme, hogyan tudja ránézésre megmondani, hogy “ebben az emberben 6 óra ücsörgés van”. 

“Akkor minek kell vérkép, ultrahang?” 

- tette fel a kérdést.

"Vannak sétáló látnokok ott, akik megmondják, hogy 6-7-8 órát vagy 2-t tudsz túlélni egy faszéken ücsörögve"

- füstölgött a műsorvezető, azon morfondírozva, hogy az elmúlt idők esetei - amik között halálos is volt - nem azt mutatják, mintha Magyarországon jól működne a sürgősségire beérkező betegek állapotfelmérése. 

"Az a jó, hogy nem voltam ott, mert én biztos örjöngtem volna, ha látom, hogy 6 órája ücsörög egy faszéken"

- mondta Kasza, aki azt is többször megismételte, hogy nem pusztán a saját édesanyja, hanem az összes többi beteg miatt szólal meg.

"Megértem, hogy rangsorolni kell"

- magyarázta Kasza, majd arról beszélt, hogy azt azért mégsem érti, hogyan lehet valakinek “Superman röntgenszeme” és hogy miért “látnoki rendszerben rangsorolnak eseteket”, olyankor is, ha kívülről nem látható belső problémáról van szó.

Az egész sztori egyetlen örömteli elene, hogy az éjszaka felállított első diagnózis szerint Kasza édesanyjának valószínűleg nem volt trombózisa, bár ez sem teljesen biztos.

Kasza a történet elmesélése után a követőinek kommentben elküldött sztorijaiból válogatott. Itt egymás után hangoztak el horroranekdoták kiszakadt gerincsérvvel történt várakozásról hajnali 5-ig, 2 oldali tüdőembóliával végigvárt 14 óráról, és hasonlókról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.