Papíron Oroszországnak hazudta magát Észak-Korea, hogy szénnel és fegyverekkel csencselhessen

2018 február 3., szombat 6:33
20

Észak-Korea tavaly csaknem 200 millió dollár bevételre tett szert tiltott exporttevékenységből - áll egy pénteken hírügynökségek számára elérhetővé vált titkos ENSZ-jelentésben, amelyet független szakértők készítettek a világszervezet Biztonsági Tanácsa szankcióbizottságának.

Észak-Korea úgy szállított szenet Oroszországnak, Kínának, Dél-Koreának, Malajziának és Vietnamnak, hogy a szállítólevélen egy másik ország - például Oroszország vagy Kína - volt feltüntetve szállítóként. A jelentéstevők szerint Észak-Korea a tiltott polgári célú exportcikkek - szén, vas, ólomérc, textil, halászati termékek - mellett fegyvert is szállított Szíriának és Mianmarnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 óta számos büntetőintézkedéssel - köztük exporttilalommal - próbálja elérni, hogy Phenjan ne tudja finanszírozni nukleáris és rakétaprogramját, ne tudjon importálni kőolajat és olajipari termékeket. A jelentéstevők állítása szerint azonban Észak-Korea a világkereskedelem különféle csatornáit kihasználva kijátssza a szankciókat.

A szakértők vizsgálták Szíria és Mianmar együttműködését a ballisztikus rakéták fejlesztése és vegyifegyver-gyártás terén. Ezek alapján kiderült, hogy Észak-Korea is szállított Szíriának olyan termékeket, amelyek felhasználhatók az ilyen jellegű tevékenységek során. A talált bizonyítékok Szíriára nézve amiatt is terhelők, mert a damaszkuszi rezsimnek 2013 óta tilos vegyi fegyvert tárolnia és előállítania. Az érintett országok ENSZ-beli képviseletei közül egyik sem reagált a jelentéssel kapcsolatos kérdésekre. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt