Ötszáz év után megfejtették aragóniai Ferdinánd titkos kódját

történelem
2018 február 04., 05:46
comments 113
Kasztíliai Izabella és aragóniai Ferdinánd Kolombusz Kristóffal az Alcazar de los Reyes Cristianos kertjében.
photo_camera Kasztíliai Izabella és aragóniai Ferdinánd Kolombusz Kristóffal az Alcazar de los Reyes Cristianos kertjében. Fotó: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Évszázadokon át hiába próbálták megfejteni a kutatók aragóniai II. Ferdinánd spanyol király titkos kódját. Ferdinánd, akinek az uralma alatt a keresztények végleg visszahódították az Ibériai-félszigetet, és akinek az uralma idején fedezte fel Kolombusz Amerikát, legfőbb hadvezérével, Gonzalo de Córdobával kommunikált az összetett, kétszáznál is több speciális karakterből álló titkosírással.

A levelekben az olaszországi hadjárataik terveit tárgyalták ki. Érthető, hogy ezt kódolt levelekben tették, nehogy az ellenség megfejthesse terveiket, ha a kezükbe kerülnének a levelek, melyeket most a toledói Hadtörténeti Múzeumban lehet megtekinteni.

A kód feltörése még a modern technológiával se volt egyszerű. Bár nagy mennyiségű szöveg állt a kódtörők rendelkezésére - a négy vizsgált levél közül van olyan, ami húsz oldalas -, a spanyol hírszerzés kódtörői így is fél évig el voltak a feladattal.

A kódtörést nagy sikernek tartják, azt remélik, hogy most már sokkal könnyebb lesz megfejteni a további, kódolt üzeneteket.

A megfejtett üzenetek elég változatosnak bizonyultak. Volt, amiben csak stratégiai utasítások voltak csapatmozgásokról, de akadt köztük olyan is, amiben a király azt kéri számon Cordóbán, hogy anélkül kezdett diplomáciai lépésekbe, hogy vele egyeztetett volna. Cordóba mentségére legyen mondva, hogy a kor körülményei között a levelek akár 15 napig is utazhattak Spanyolország és Olaszország között, vagyis egy levélváltás bőven hónapokig tartott.

A BBC beszámolója szerint Ferdinánd és Cordóba kódja rendkívül összetett volt, 88 szimbólumból, összesen 237 összetett karakterből állt. Ferdinándék rendszere azzal is tovább bonyolította a kódtörők dolgát, hogy a szavakat szóközök nélkül, egybe írták. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.