Balog Zoltán: Magyarországon harmadával többen halnak meg rákban, mint az uniós átlag, és nincs ez így jól

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (j) és Polgár Csaba, az intézet fõigazgató-helyettese, a sugárterápiás-központ igazgatója (j2) a CyberKnife átadásán 2018. január 4-énFotó: Emmi / Bartos Gyula/MTI/MTVA

A humánminiszter  az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatót a rák elleni küzdelem világnapján, és át is adott az intézmény által 1,7 milliárd forintból beszerzett, CyberKnife néven ismert sugárterápiás eszközt, ami az egész régióban az első robottechnikai sugársebészeti berendezés - közölte hétfőn napközben az MTI.Balog Zoltán szerint az intézetből hamarosan igazi 21. századi onkodiagnosztikai komplexum lesz. 

Nagyjából ennyi volt a jó hír a sajtótájékoztatón, ahol Balog elmondta, hogy évi 80 ezer rákos megbetegedést regisztrálunk Magyarországon, 33 ezren halnak meg a betegségsben, ez az összes halálozás negyede, és "uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól ebben az ügyben", ami konkrétan azt jelenti, hogy harmadával többen halnak meg rákban Magyarországon mint az uniós átlag. 

A kormány pedig a miniszter szerint mindent megpróbál: bevezette a HPV elleni ingyenes önkéntes oltást, bevonták a védőnőket a méhnyakrák-szűrés szervezésébe és bevezették a 14 napos szabályt, ami szerint közfinanszírozott ellátásban a képalkotó vizsgálatokat rákgyanú esetén két héten belül el kell tudni végezni. Szűrésre meg nem járunk: az érintettek 40-50 százaléka megy el emlőszűrésre, 30 méhnyakszűrésre, itt a cél 70 százalékra tornázni a számokat.  

Ígéretek is elhangoztak:  az Egészséges Budapest program tíz éves futamideje alatt a kormányzat 700 milliárd forintot tervez fejlesztésekre és az idei 5 után a következő években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.