Balog Zoltán: Magyarországon harmadával többen halnak meg rákban, mint az uniós átlag, és nincs ez így jól

Egészségügy
2018 február 05., 19:02
comments 284

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (j) és Polgár Csaba, az intézet fõigazgató-helyettese, a sugárterápiás-központ igazgatója (j2) a CyberKnife átadásán 2018. január 4-én
photo_camera Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (j) és Polgár Csaba, az intézet fõigazgató-helyettese, a sugárterápiás-központ igazgatója (j2) a CyberKnife átadásán 2018. január 4-én Fotó: Emmi / Bartos Gyula/MTI/MTVA

A humánminiszter  az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatót a rák elleni küzdelem világnapján, és át is adott az intézmény által 1,7 milliárd forintból beszerzett, CyberKnife néven ismert sugárterápiás eszközt, ami az egész régióban az első robottechnikai sugársebészeti berendezés - közölte hétfőn napközben az MTI.Balog Zoltán szerint az intézetből hamarosan igazi 21. századi onkodiagnosztikai komplexum lesz. 

Nagyjából ennyi volt a jó hír a sajtótájékoztatón, ahol Balog elmondta, hogy évi 80 ezer rákos megbetegedést regisztrálunk Magyarországon, 33 ezren halnak meg a betegségsben, ez az összes halálozás negyede, és "uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól ebben az ügyben", ami konkrétan azt jelenti, hogy harmadával többen halnak meg rákban Magyarországon mint az uniós átlag. 

A kormány pedig a miniszter szerint mindent megpróbál: bevezette a HPV elleni ingyenes önkéntes oltást, bevonták a védőnőket a méhnyakrák-szűrés szervezésébe és bevezették a 14 napos szabályt, ami szerint közfinanszírozott ellátásban a képalkotó vizsgálatokat rákgyanú esetén két héten belül el kell tudni végezni. Szűrésre meg nem járunk: az érintettek 40-50 százaléka megy el emlőszűrésre, 30 méhnyakszűrésre, itt a cél 70 százalékra tornázni a számokat.  

Ígéretek is elhangoztak:  az Egészséges Budapest program tíz éves futamideje alatt a kormányzat 700 milliárd forintot tervez fejlesztésekre és az idei 5 után a következő években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.