Balog Zoltán: Magyarországon harmadával többen halnak meg rákban, mint az uniós átlag, és nincs ez így jól

Több 444 videó?
Szeretném

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (j) és Polgár Csaba, az intézet fõigazgató-helyettese, a sugárterápiás-központ igazgatója (j2) a CyberKnife átadásán 2018. január 4-énFotó: Emmi / Bartos Gyula/MTI/MTVA

A humánminiszter  az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatót a rák elleni küzdelem világnapján, és át is adott az intézmény által 1,7 milliárd forintból beszerzett, CyberKnife néven ismert sugárterápiás eszközt, ami az egész régióban az első robottechnikai sugársebészeti berendezés - közölte hétfőn napközben az MTI.Balog Zoltán szerint az intézetből hamarosan igazi 21. századi onkodiagnosztikai komplexum lesz. 

Nagyjából ennyi volt a jó hír a sajtótájékoztatón, ahol Balog elmondta, hogy évi 80 ezer rákos megbetegedést regisztrálunk Magyarországon, 33 ezren halnak meg a betegségsben, ez az összes halálozás negyede, és "uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól ebben az ügyben", ami konkrétan azt jelenti, hogy harmadával többen halnak meg rákban Magyarországon mint az uniós átlag. 

A kormány pedig a miniszter szerint mindent megpróbál: bevezette a HPV elleni ingyenes önkéntes oltást, bevonták a védőnőket a méhnyakrák-szűrés szervezésébe és bevezették a 14 napos szabályt, ami szerint közfinanszírozott ellátásban a képalkotó vizsgálatokat rákgyanú esetén két héten belül el kell tudni végezni. Szűrésre meg nem járunk: az érintettek 40-50 százaléka megy el emlőszűrésre, 30 méhnyakszűrésre, itt a cél 70 százalékra tornázni a számokat.  

Ígéretek is elhangoztak:  az Egészséges Budapest program tíz éves futamideje alatt a kormányzat 700 milliárd forintot tervez fejlesztésekre és az idei 5 után a következő években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére.