A lengyelek 74 év után nem vásárolnának többé orosz földgázt

külföld
2018 február 10., 08:40
comments 65

A Bloomberg ír arról, hogy Oroszország legrégebbi földgázvásárlója, Lengyelország búcsút intene az orosz piacnak. Lengyelország jelenleg a gázfogyasztásának kétharmadát vásárolja a Gazpromtól, de egy ideje már szeretnék csökkenteni az energetikai függőségüket. 2016-ban elkészült az a kikötő, melyben cseppfolyós gázt is tudnak tárolni, és ahova amerikai gáz is érkezik, ezen kívül pedig a norvégoktól terveznek vásárolni.

Ehhez egy Balti-tengert átszelő gázvezetéket építenek, a tervek szerint 2022 októberéig fejezhetik ezt be. A Jog és Igazságosság már 2015-ös hatalomra kerülésekor jelezte, hogy nem fogják megújítani a Gazprommal 2022-ben lejáró szerződésüket.

Az energetikai szektorért felelős kormánytag, Piotr Naimski szerint ha meg akarnák hosszabbítani a Gazprommal a szerződést, 2019 végén kéne elkezdeniük tárgyalni, de addigra már biztosak lehetnek majd benne, hogy elkészül-e a Batli-vezeték, szóval meglehetősen kényelmes helyzetben lesznek.

A lengyelek évi 10 milliárd köbméter földgázt vesznek a Gazpromtól, az elmúlt években viszont megnőtt a Katarból érkező gáz mennyisége, idén már 3 milliárd köbméterre, és aláírtak szerződést már amerikai cseppfolyós gázra is. Az ehhez épített terminál kapacitását pedig 2020-ra ötven százalékkal, 7,5 milliárd köbméteresre. Ezzel párhuzamosan a lengyelek évi 8,78 milliárd köbmétert hoznának be a Balti-vezetéken, ahogy elkészül. Emellé az ország évi 4 milliárd köbmétert tud magának kitermelni, és a tervek szerint 2022 után exportálnának is a környező országokba. A tervek szerint Szlovákián és Magyarországon át mehetne évi ötmilliárd köbméter földgáz a régióba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.