Brit akcentussal ébredt a mit sem sejtő amerikai nő

Egy arizonai nő, Michelle Meyers arról számolt be, hogy arra ébredt, már nem amerikai, hanem brit akcentussal beszél. A nő állítása szerint nemhogy Nagy-Britanniában, de semmilyen külföldi oszágban sem járt soha.

Meyersnél úgynevezett idegenkiejtés-szindrómát állapítottak meg.

Ha hírfogyasztó vagy, szinte biztos, hogy nem ez az első ilyen témájú hír, amit életedben olvastál. A vicc az, hogy bizonyos értelemben szinte tuti, hogy mindegyik álhír volt.

A trükk az, hogy tényleg létezik idegenkiejtés-szindróma nevű betegség, aminek foreign accent syndrome az angol neve. Ritka, de jól dokumentált betegségről van szó, amit 1907-ben írtak le, majd 1941 és 2009. között 62 esetét jegyezték föl.

A kórképet jellemzően, bár nem mindig, agyvérzés, más agysérülés vagy trauma okozza. És tényleg azzal jár, hogy az illető egyik pillanatról a másikra sosemvolt kiejtéssel kezd beszélni. Akár úgy, hogy erre ébred.

Csakhogy a betegek nem egy konkrét másik nyelven kezdenek ilyenkor beszélni, hanem az anyanyelvükön, csak éppen másképp. És valójában a környezetük az, amelyik belehallja, hogy az illető amerikai, angolos, skótos vagy németes kiejtéssel beszél. Olyan dokumentált eset még sosem fordult elő, hogy valaki egy általa addig nem ismert idegen nyelven kezdett volna el folyékonyan és érthetően beszélni.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.