Brit akcentussal ébredt a mit sem sejtő amerikai nő

media
2018 február 13., 13:05
comments 115

Egy arizonai nő, Michelle Meyers arról számolt be, hogy arra ébredt, már nem amerikai, hanem brit akcentussal beszél. A nő állítása szerint nemhogy Nagy-Britanniában, de semmilyen külföldi oszágban sem járt soha.

link Forrás

Meyersnél úgynevezett idegenkiejtés-szindrómát állapítottak meg.

Ha hírfogyasztó vagy, szinte biztos, hogy nem ez az első ilyen témájú hír, amit életedben olvastál. A vicc az, hogy bizonyos értelemben szinte tuti, hogy mindegyik álhír volt.

A trükk az, hogy tényleg létezik idegenkiejtés-szindróma nevű betegség, aminek foreign accent syndrome az angol neve. Ritka, de jól dokumentált betegségről van szó, amit 1907-ben írtak le, majd 1941 és 2009. között 62 esetét jegyezték föl.

A kórképet jellemzően, bár nem mindig, agyvérzés, más agysérülés vagy trauma okozza. És tényleg azzal jár, hogy az illető egyik pillanatról a másikra sosemvolt kiejtéssel kezd beszélni. Akár úgy, hogy erre ébred.

Csakhogy a betegek nem egy konkrét másik nyelven kezdenek ilyenkor beszélni, hanem az anyanyelvükön, csak éppen másképp. És valójában a környezetük az, amelyik belehallja, hogy az illető amerikai, angolos, skótos vagy németes kiejtéssel beszél. Olyan dokumentált eset még sosem fordult elő, hogy valaki egy általa addig nem ismert idegen nyelven kezdett volna el folyékonyan és érthetően beszélni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.