Először regisztrálták egy szemféregfertőzés előfordulását embernél

Egészségügy
2018 február 13., 11:09
comments 33

Egy ritka, korábban csak haszonállatok körében megfigyelt szemféregfertőzés első humán előfordulását dokumentálták az Egyesült Államokban egy fiatal nőnél, aki a Thelazia gulosa nevű szemféreg 14 példányát távolította el a bal szeméből.

Az Oregon államban falusias körülmények között élő, gyakran lovagoló és halászó 26 éves nő egy hete szenvedett szemirritációtól, amikor 2016 augusztusában egy áttetsző, alig 1 centiméteres férget talált a szemében. Orvosokhoz fordult, de végül maga találta meg és távolította el a többi férget az elkövetkező hetekben. Miután minden parazitától megszabadult, tünetmentessé vált és az is maradt.

A ritka szemféregfertőzés első ismert humán esetéről az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című szakfolyóirat számolt be aktuális számában.
A Thelazia gulosa nevű fonálféreg eddig csak szarvasmarháknál fordult elő az Egyesült Államok északi és Kanada déli részén. A parazitát olyan apró legyek terjesztik, amelyek a szemgolyót védő folyadékkal, a könnyel táplálkoznak. A féreg hosszan tartó jelenléte a szaruhártya átfúródását okozhatja, szélsőséges esetben akár vakság is lehet a következmény.

A Thelazia-férgeknek eddig csak két olyan faját ismerték, amely embernél is előfordul, főleg Európában és Ázsiában, rossz körülmények között élő, főleg állattenyésztéssel foglalkozó emberek körében. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.