Ez itt a világ legnagyobb optikai teleszkópja

A világ legnagyobb optikai teleszkópját alkották meg Chilében a Genfi Egyetem keddi közlése szerint. Az Espresso nevű, nagy felbontású műszert néhány hónapja szerelték fel az Európai Déli Obszervatórium 

Nagyon Nagy Teleszkópjára,

amit tényleg így hívnak, angolul: Very Large Telescope - VLT. Február 4-re virradó éjjel első alkalommal összekapcsolták a VLT négy fő teleszkópjának fényét, ezzel egy 16 méteres teleszkóp fénygyűjtő erejét érte el. Így felszínét tekintve a VLT lett a világ legnagyobb optikai teleszkópja.

Fotó: MIGUEL SANCHEZ/AFP

Xavier Barcons, az Európai Űrügynökség vezérigazgatója indította el az Espresso első megfigyelését.

„Varázslatos pillanat volt. Egy álmot váltottunk valóra, amelyről látnoki képességű kutatók már évtizedekkel ezelőtt álmodtak”

- idézte Francesco Pepét, az Espresso projektvezetőjét a Genfi Obszervatórium közleménye.

Fotó: MIGUEL SANCHEZ/AFP

A svájci, olasz, portugál és spanyol kutatók együttműködésében kifejlesztett Espressónak köszönhetően a távoli csillagrendszerekben lévő, a Földhöz hasonló bolygókat is meg lehet figyelni. Ráadásul a műszer segíthet az univerzum alapvető fizikai állandóinak méréseiben és annak vizsgálatában, hogy ezek az állandók az idők során hogyan változnak.

Paranal, ChileFotó: MIGUEL SANCHEZ/AFP

Az Espresso az úgynevezett kvazárok vizsgálatát is lehetővé teszi. Ezek a nagyon nagy távolságban lévő csillagszerű rádióforrások általában távoli galaxisok aktív magjai. A négy fényforrás egy műszerben való összekapcsolása újabb lépés az óriásteleszkóp kialakítása felé, amelyet az Atacama-sivatagban készülnek felállítani. A 40 méteres átmérőjű 

Rendkívül Nagy Teleszkóp (Extremely Large Telescope) 

a tervek szerint 2024-ben kezdi működését. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.