Lemondott a holland külügyminiszer, aki azt hazudta, hogy találkozott Putyinnal

Lemondott tisztségéről Halbe Zijlstra holland külügyminiszter kedden, miután komoly belpolitikai botrányt okozott, hogy elismerte: nem volt igaz azon kijelentése, miszerint 2006-ban részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott találkozón.

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

A találkozó még 2006-ban volt, Zijlstra pedig egy 2016-os pártkonferencián beszélt arról, hogy ott volt, amikor Putyin a Nagy-Oroszország megteremtésének igényéről beszélt. Miután a nyilvánosság előtt többen is kétségbe vonták szavait, a politikus bevallotta, hogy valóban nem volt jelent, hanem egy forrástól hallotta, de azért akarta így is elmesélni, mert a történet geopolitikailag jelentős, de meg akarta védeni a forrását. 

A külügyminiszter azt is belátta, hogy ez nem volt bölcs lépés, de , és hogy máshogy kellett volna tennie. Mark Rutte miniszterelnök hétfőn megvédte kormányának tagját, szerinte ettől még hiteles maradt a személye. 

Halbe Zijlstra külügyminiszter megöleli Mark Rutte miniszterelnököt, miután bejelentette a lemondásátFotó: MARTIJN BEEKMAN/AFP

Zijlstra viszont ma kijelentette, hogy a történtek olyan mértékben aláásták a hitelességét, hogy tárcavezetői feladatainak ellátása lehetetlenné vált. (via MTI)