Szó sincs illegális migrációról a szigorított Stop Sorosban, de a törvény durván kibabrál mindenkivel, aki menedéket kérő külföldinek segít

Az „illegális bevándorlás” kifejezés nem is szerepel a kormány új, szigorított törvényjavaslatának szövegében, csak az indoklásban kerül elő két alkalommal. Ez nem csoda, ugyanis a Stop Soros néven reklámozott törvénycsomag nem az illegális migrációról szól, hanem arról, hogy a menekültstátuszért folyamodó külföldiek, beleértve azokat, akik a szabályokat betartva érkeztek Magyarországra, semmilyen segítséget ne kaphassanak. A javaslatok szövege kedden késő este lett elérhető a parlament honlapján.

A törvénycsomag három elemből áll, ebből a 

a migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről

nevű javaslat a legfontosabb.

Ez határozza meg, hogy mely szervezeteket tekinti a kormány „migrációt támogatónak”, amelyeknek aztán engedélyt kell kérniük a működéshez a belügyminisztertől, és akikre a különadó, illetve más szankciók vonatkoznak. Aki a belügyminiszter engedélye nélkül folytatja a tevékenységét, attól elveszik az adószámát, ami gyakorlatilag ellehetetleníti bármilyen civil szervezet működését.

Korábban arról volt szó, hogy az illegális migrációt támogató szervezeteket sorolná ide a kormány. Pontosan nem lehetett tudni, hogy kikre gondolnak, de Kovács Zoltán kormányszóvivő blogjában néhány hete olyan szervezeteket hozott fel példaként, amelyek Magyarországon egyáltalán nem működnek.

A ma benyújtott javaslat viszont már egészen másról szól, és egyértelműen érinthet Magyarországon legálisan működő civil szervezeteket.

A törvény azt mondja, hogy „migrációt támogató szervezetnek minősül (...) amely nemzetközi védelem biztosítása érdekében harmadik országbeli állampolgárnak Magyarország területére biztonságos harmadik országon keresztül történő belépését vagy tartózkodását szponzorálja, szervezi vagy egyéb módon támogatja.

A „harmadik ország” itt minden EU-n kívüli állampolgárt jelent, a „biztonságos országból” történő belépés pedig valamennyi potenciális bevándorlót, mivel a kormány álláspontja szerint Magyarországot csupa biztonságos ország veszi körbe.

Ezek szerint bármelyik szervezet, amelyik Magyarországra érkező külföldieknek segít (hogy ide bejussanak, itt tartózkodjanak és menekültstátuszért folyamodjanak), a törvény hatálya alá esik.

A javaslat azt is részletezi, hogy a „segítség” mit jelent. A felsorolás így néz ki: „a migrációt segítőnek” minősül, aki

  • érdekérvényesítő tevékenységet, kampányt folytat, vagy ezek szervezésében részt vesz,
  • a jogalkalmazói gyakorlat befolyásolására törekszik,
  • határmegfigyelést tart, határmegfigyelést szervez,
  • információs anyagokat készít vagy ilyenre megbízást ad,
  • hálózatot épít, illetve önkénteseket toboroz,
  • közvetlenül vagy közvetve külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatást használ fel, vagy
  • pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatást nyújt.

Ez a felsorolás szinte mindegyik menekültekkel foglalkozó magyar civil szervezetet érinti valahogy.

A törvénynek ez a része ráadásul nem kétharmados, tehát minden valószínűség szerint átmegy majd a parlamenten.

A törvényjavaslat szövegéből egyértelműen az látszik, hogy a kormánynak nem az illegális migrációval vagy az abban valamilyen módon közreműködő szervezetekkel van gondja, hanem mindenkivel, aki hajlandó Magyarországra érkezett külföldinek segíteni.

A dolog azért is érdekes, mert 2015 őszén még maga Orbán Viktor miniszterelnök köszönte meg a segítségét azoknak a szervezeteknek, amelyek a Magyarországra érkezett menekültek ellátásában működtek közre a határokon és a fővárosban, például a Keleti pályaudvar környékén. Ma már az ilyen segítségnyújtás a migráció támogatásának minősülne, és súlyos törvényi következményeket vonna maga után.

Érdekes kérdés például, hogyan ítélne meg ez a törvény egy olyan szervezetet, mint amelyik Lévai Anikónak, Orbán Viktor miniszterelnök feleségének az útját szervezete a nagyfai menekültszállásra, ahová Lévai még adományokat is vitt. A miniszterelnök felesége ezzel minden bizonnyal segítette olyan emberek Magyarországon tartózkodását, akik menekültstátuszért folyamodnak, és így az adományokat és az utat szervező Magyar Evangélikus Egyház, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet is bajba kerülhetne.

bevándorlási finanszírozási illetékről

szóló javaslat, ami szintén a törvénycsomag része, azt mondja ki, hogy a migrációt segítő szervezetek külföldi támogatásának 25 százalékát elveszi az állam, kivéve, ha bizonyítani tudják, hogy a pénzből „humanitárius segítségnyújtást” végeztek, vagy hogy a külföldről kapott összeget nem a külföldiek belépésének és tartózkodásának támogatására / szervezésére használták fel.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.