Most akkor Németh Szilárd nem is járta ki az uniós pénzeket, vagy lebuktatták és kínos, hogy ezzel kampányoltak mellette?

2018 február 14., szerda 10:41
77

Két háziorvosi rendelő felújítását jelentették be Csepelen január közepén. Borbély Lénárd fideszes polgármester a beszédében külön köszönetet mondott Németh Szilárdnak, a Fidesz helyi országgyűlési képviselő-jelöltjének, hogy közbenjárt a kormányál a fejlesztésért. 

Amivel csak az a bökkenő, hogy az energetikai fejlesztés 52,5 millió forint európai uniós, valamint 43 millió forintos önkormányzati önrészből valósul meg. Vagyis nincs benne a kormány pénze, az uniós pályázati döntésekbe pedig elvileg még Németh Szilárd sem szólhat bele, merthogy arra nincs joga sem fideszes parlamenti képviselőként (helyi képviselőként sem tehetné meg, de az ráadásul nem is ő, hanem a 2014-ben győztes Szabó Szabolcs), sem a Fidesz alelnökeként. 

Németh Szilárd maga sem nagyon titkolta, hogy kinek is kell köszöni a rendelőfelújítást.

A fideszes képviselő posztja alatt valaki kitartóan megpróbálta elmagyarázni, hogy hiába kampányol ezzel Németh, a pénzt nem a kormánytól kapta Csepel, és nem is Németh Szilárdnak köszönhetően, hiába. 

Ehhez képest természetesen a kormány nevében Németh Szilárd adta át jelképesen a támogatást:

Az átadott táblán feltüntett 52 millió forintos támogatást a csepeli önkormányzat valójában a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára kiírt EU-s pályázaton (KEHOP-5 .2.9-16) nyerte el. 

Fotó: Németh Szilárd/Facebook

Vadai Ágnes, a DK politikusa rákérdezett Orbán Viktor miniszterelnöknél, hogy 

  1. Befolyásolni tudja-e országgyűlési képviselő a KEHOP pályázatok elbírálását? 
  2. Mit jelentenek a polgármester szavai ? 
  3. A következő soros kérdésem az, hogy konkréten miben, kinél, hogyan, miért járt közbe Németh Szilárd országgyűlési képviselő?

A miniszterelnök helyett Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára "válaszolt".

A "válasz" első bekezdése arról szól, hogy elmúltnyolcév, de tényleg, még mindig:

„Emlékeztetem Képviselő Asszonyt, hogy a baloldal kormányzása alatt összeomlott a betegellátás. Az egészségügyből 650 milliárdot vontak ki, kórházakat zártak be, és több ezer egészségügyi dolgozót tettek utcára. A betegeken üzletelni akartak, fizetős egészségügyet javasoltak, amit csak egy népszavazáson tudtak megakadályozni a magyar emberek. A régi reflexek működnek, hiszen ezúttal sem a szóban forgó projekthez kapcsolódó egészségügyi beruházás hozadéka érdekli, hanem a politikai kártevés.”

A következő két bekezdésben viszont azt mégsem mondhatja ki az államtitkár, hogy természetesen egy fideszes képviselő simán belenyúl egy uniós pályázatba, vagy azt, hogy ez a pénz a magyar kormánytól jött. Hanem leírja az ügymenetet, amiben szakértők végzik a támogatási kérelmek elbírálását. 

Aztán megerősíti, hogy Németh Szilárdnak papíron az ég világon semmi köze nem lehetne ehhez, arról meg nem tehet a kormány, hogyan kampányolnak mégis azzal, hogy kedves csepeliek, jó tudni, kinek köszönhető mindez. 

„A KEHOP pályázatok elbírálására senki nem lehet hatással a jogszabályban megjelölt szereplőkön kívül. Az európai uniós források kifizetésével összefüggésbe nem hozható, a projekttel kapcsolatos egyéb kommunikáció vizsgálata, különösen annak értelmezése soha nem volt feladata a pályáztató és ellenőrző intézményrendszernek.”

Nem ez volt az első eset, amikor Németh Szilárd uniós pénzeket adott el teljes kormányzati támogatásként Csepelen, 1,7 milliárdos projektnél is elfelejtette már megemlíteni, hogy a fele Brüsszelből jött. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt