3 milliárd forintot kaphatott Tiborcz az Elios feléért

A G7 cégbírósági adatok alapján számolta ki, mennyit kereshetett Orbán Viktor veje, amikor 2015-ben eladta 50 százalékos részesedését az azóta OLAF-vizsgálatok kereszttűzébe került Elios Zrt.-ből. 

Az önkormányzati megrendelésekkel rendesen kitömött cég a főleg uniós forrásokból finanszírozott közvilágítási projekteknek hála hatalmas hasznot hajtott: mint a cikk írja, 2010-es szűk 700 milliós forgalma öt év alatt 11-szeresére emelkedett, összesített nyeresége pedig ebben az időszakban megközelítette az 1,9 milliárd forintot.

A G7 most annak próbált meg utánajárni, hogy kinél csapódott le ez a haszon. Tiborcz István papíron csak egy évig volt tulajdonos, de vezető tisztségviselőként több mint négy évig részt vett a többször átnevezett vállalat irányításában. Mint cikkükben írják, a gyakori átnevezések és a komplex cégháló miatt még az sem volt sokáig egyértelmű, ki mikor és mennyi osztalékot vett ki a cégből. 

2010 és 2016 között 1,8 milliárd forintot fizettek ki osztalékként, és ennek jelentős része a WHB Befektetési Kft-hez került, ami a szintén kormányközeli Paár Attila West Hungária Bau csoportjának része. A második legtöbb osztalékot az Eliost Tiborcczal közösen alapító Erdei Bálint vette ki, 230 millió forintot, míg a Simicska-féle Közgép 168 milliót hasított. Viszont a G7 azt találta, hogy Tiborcz István egyáltalán nem vett ki osztalékot, pedig még 2015-ben sok lap cikkezett erről. 

Majd Tiborcz eladta az 50 százalékos tulajdonrészét, az abban az évben létrehozott WHB Befektetési Kft-nek. Ezért viszont pont azon az értéken kellett berakni az értéket a könyvelésükbe, mint amit kifizettek érte vételárban. Abban az évben két céget vásároltak, a TS Lectus Kft-t, ami becslések szerint 190-200 millió forintba kerülhetett, valamint a Tiborcz István tulajdonában lévő Green Investments & Solutions Kft-t, amin keresztül Orbán veje az Elios felét is birtokolta. 

Mivel ebben az időszakban a WHB Befektetési Kft-ben 2015 végére 3,14 milliárd forintnyi vagyon jelent meg, és a G7 cikke szerint a cégiratok szerint a vállalatnak nem volt más vállalatban részesedése, valamint nem rendelkezett egyéb befektetéssel sem, ki lehet számolni, hogy a Tiborcz István tulajdonában álló Green Investments & Solutions Kft-ért 2,9-3 milliárd forintot fizethetett a WHB.

Ez az ár szinte kizárólag az Elios felére vonatkozhatott, mivel ezen kívül még egy kisebb építőipari cég volt Tiborcz cégének tulajdonában az adásvétel idején.