3 milliárd forintot kaphatott Tiborcz az Elios feléért

politika
2018 február 15., 10:34
comments 160

A G7 cégbírósági adatok alapján számolta ki, mennyit kereshetett Orbán Viktor veje, amikor 2015-ben eladta 50 százalékos részesedését az azóta OLAF-vizsgálatok kereszttűzébe került Elios Zrt.-ből. 

Az önkormányzati megrendelésekkel rendesen kitömött cég a főleg uniós forrásokból finanszírozott közvilágítási projekteknek hála hatalmas hasznot hajtott: mint a cikk írja, 2010-es szűk 700 milliós forgalma öt év alatt 11-szeresére emelkedett, összesített nyeresége pedig ebben az időszakban megközelítette az 1,9 milliárd forintot.

A G7 most annak próbált meg utánajárni, hogy kinél csapódott le ez a haszon. Tiborcz István papíron csak egy évig volt tulajdonos, de vezető tisztségviselőként több mint négy évig részt vett a többször átnevezett vállalat irányításában. Mint cikkükben írják, a gyakori átnevezések és a komplex cégháló miatt még az sem volt sokáig egyértelmű, ki mikor és mennyi osztalékot vett ki a cégből. 

2010 és 2016 között 1,8 milliárd forintot fizettek ki osztalékként, és ennek jelentős része a WHB Befektetési Kft-hez került, ami a szintén kormányközeli Paár Attila West Hungária Bau csoportjának része. A második legtöbb osztalékot az Eliost Tiborcczal közösen alapító Erdei Bálint vette ki, 230 millió forintot, míg a Simicska-féle Közgép 168 milliót hasított. Viszont a G7 azt találta, hogy Tiborcz István egyáltalán nem vett ki osztalékot, pedig még 2015-ben sok lap cikkezett erről. 

Majd Tiborcz eladta az 50 százalékos tulajdonrészét, az abban az évben létrehozott WHB Befektetési Kft-nek. Ezért viszont pont azon az értéken kellett berakni az értéket a könyvelésükbe, mint amit kifizettek érte vételárban. Abban az évben két céget vásároltak, a TS Lectus Kft-t, ami becslések szerint 190-200 millió forintba kerülhetett, valamint a Tiborcz István tulajdonában lévő Green Investments & Solutions Kft-t, amin keresztül Orbán veje az Elios felét is birtokolta. 

Mivel ebben az időszakban a WHB Befektetési Kft-ben 2015 végére 3,14 milliárd forintnyi vagyon jelent meg, és a G7 cikke szerint a cégiratok szerint a vállalatnak nem volt más vállalatban részesedése, valamint nem rendelkezett egyéb befektetéssel sem, ki lehet számolni, hogy a Tiborcz István tulajdonában álló Green Investments & Solutions Kft-ért 2,9-3 milliárd forintot fizethetett a WHB.

Ez az ár szinte kizárólag az Elios felére vonatkozhatott, mivel ezen kívül még egy kisebb építőipari cég volt Tiborcz cégének tulajdonában az adásvétel idején. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.