Elios-botrány: Zalaegerszegen ugyanaz az ember adta meg az elvileg versengő árakat, ugyanarról a számítógépről

bűnügy
2018 február 15., 07:31
comments 239

Nem véletlen ordították le a Fidesz vezetői több zalaegerszegi fideszes önkormányzati képviselő fejét, mután a város közgyűlése a múlt héten - több fideszes szavazattal - támogatta, hogy hozzák nyilvánosságra az EU csalás elleni hivatalának a város közvilágítási tenderére vonatkozó részét. (A helyiek Budapestről történt leordítása után másnap újra szavaztak ugyanarról, visszavonva a nyilvánosságra hozatalt.)

Azért nem véletlenül, mert a 24.hu által ma publikált jelentésrész tényleg nagyon durva dolgokat árul el arról, milyen átlátszó trükközésekkel hozták ki győztesnek Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének a cégét, illetve hogyan hajtották fel nekik az árakat.

Az egyik alapséma az volt, hogy bizonyos emberek illetve cégek törvénytelen módon kettős szerepben jelentek meg az ügyletben.

A 24.hu szerint Horváth Dezső, illetve cége, az SMVH Kft. volt az egyik ilyen kulcsszereplő.

Horváth mint független villamosmérnök írta alá az önkormányzat megbízásából készült pályázati tervezetet, de ő szignálta a kiviteli tervet is, ekkor már az SMVH színeiben.

De ez szinte eltörpült Horváth másik szereplése mellett. Ennek megértéséhez érdemes tudni, hogy az ilyen EU-s tenderek esetében a városnak három, független forrásból származó árajánlatot kell felmutatnia, hogy az uniós támogatás lehívásához ki lehessen számolni a piaci árat. Ám Zalaegerszegen erős kételyek merültek fel arra nézve, hogy a benyújtott ajánlatok mennyire voltak függetlenek.

A három árajánlatot Horváth mint független tervező, a Szélterv kft és a Villplan kft tette. Csakhogy az OLAF kinyomozta, hogy Horváth és a Villplan ajánlatait ugyanazon a számítógépen írták.

Ugyancsak három ajánlatra volt szükség a projektet felügyelő mérnökök piaci díjának megállapításához. Itt a három árajánlat a Széltervé, a Polari 2008. kft-é és a Simó Kft-é volt, amit később SMVH-ra kereszteltek át. A két utóbbi cég Horváth résztulajdonában volt.

A projetmenedzselés piaci árát is így állapították meg, ott mindhárom "független" árajánlatot ugyanannak a "versengő" cégnek a levélpapírján nyújtották be.

A közvilágítási pályázatot végül az egyetlen ajánlat benyújtója, az Elios nyerte - azért csak ők tudtak indulni, mert úgy írták ki a pályázatot, hogy más ne tudjon. Az alvállakozójuk meg - ki nem találod - Horváth cége, az SMVH lett. Annak az embernek a vállalkozása, aki a város megbízásából megcsinálta a pályázati kiírást és álfüggetlen árajánlatokat nyújtott be, amivel felhajtották az árakat, például épp az SMVH nevében.

Horváth és az SMVH szerepe annyira feltűnő volt, hogy az OLAF-jelentés őket külön kiemelte. Az SMVH statisztikája olyan, mint egy csodacsatáré: a cég 16 önkormányzati közbeszerzésen indult el, amik közül 15-ben nyomozást rendelt el az OLAF.

A csalás elleni hivatal szerint a zalaegerszegi ügyben árajánlatokat adó cégek összejátszottak, a függetlennek mondott ajánlatokkal manipuláltak, így emelkedett a közbeszerzés összege és nagyobb támogatást lehetett lenyúlni az EU-tól.

És ezt az egészet, akkor még egerszegi polgármesterként, az a Gyutai Csaba felügyelte, aki később Budapesten a Várgondnokság Kft. ügyvezetője lett, hogy a sajtó lebuktassa: egy fillért sem fizet azért a várbeli lakásért, mit a cégével 5 millióért újíttatott fel magának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.