Szkenneléssel vizsgálták Picasso festményét, és egy másikat találtak alatta

2018 február 17., szombat 19:27
230

Amerikai kutatók összefogásával egy új szkennelési technikával vizsgálták Pablo Picasso egyik festményét, a kék korszak egyik fő művét. Kiderült, hogy A kuporgó nő (La Miséreuse Accroupie) című 1902-es olajfestményt minden idők egyik leghíresebb festője egy tájképet ábrázoló vászonra festette rá.

A barcelonai városkép vonalai 90 fokkal elfordítva a földön ülő asszony hátának vonalaivá váltak.

A kutatók szerint egy festőtanonc készíthette az eredeti festményt, amire aztán Picasso ráfestett. Azt lehetett tudni, hogy a kék korszakban Picasso gyakran más festményekre festett rá, de most az is kiderült, hogyan használta fel az eredeti kép kontúrjait.

Picasso egy másik jelentés változtatást is eszközölt a kompozícióban: a művész kezdetben úgy ábrázolta a nőt, hogy a jobb karjával és kezével tartott egy lemezt, de egy későbbi munkafázisban ezt befedte a nő köpenyével.

Pablo Picasso a stúdiójában a a feleségével, Jacqueline-nel 1971. október 18-án. Fotó: Ralph Gatti /AFP

A felfedezésben amellett, hogy segít meghatározni, a festmény hol és mikor készülhetett, az a legjobb, hogy ezután az eddigi drága technológiát – amivel a legnagyobb galériák is csak a legnagyobb művek esetében tudtak élni – egy sokkal olcsóbb, hordozható technológia válthatja fel. (BBC, NU)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt