Szkenneléssel vizsgálták Picasso festményét, és egy másikat találtak alatta

Amerikai kutatók összefogásával egy új szkennelési technikával vizsgálták Pablo Picasso egyik festményét, a kék korszak egyik fő művét. Kiderült, hogy A kuporgó nő (La Miséreuse Accroupie) című 1902-es olajfestményt minden idők egyik leghíresebb festője egy tájképet ábrázoló vászonra festette rá.

A barcelonai városkép vonalai 90 fokkal elfordítva a földön ülő asszony hátának vonalaivá váltak.

A kutatók szerint egy festőtanonc készíthette az eredeti festményt, amire aztán Picasso ráfestett. Azt lehetett tudni, hogy a kék korszakban Picasso gyakran más festményekre festett rá, de most az is kiderült, hogyan használta fel az eredeti kép kontúrjait.

Picasso egy másik jelentés változtatást is eszközölt a kompozícióban: a művész kezdetben úgy ábrázolta a nőt, hogy a jobb karjával és kezével tartott egy lemezt, de egy későbbi munkafázisban ezt befedte a nő köpenyével.

Pablo Picasso a stúdiójában a a feleségével, Jacqueline-nel 1971. október 18-án.Fotó: Ralph Gatti /AFP

A felfedezésben amellett, hogy segít meghatározni, a festmény hol és mikor készülhetett, az a legjobb, hogy ezután az eddigi drága technológiát – amivel a legnagyobb galériák is csak a legnagyobb művek esetében tudtak élni – egy sokkal olcsóbb, hordozható technológia válthatja fel. (BBC, NU)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.