Szkenneléssel vizsgálták Picasso festményét, és egy másikat találtak alatta

Amerikai kutatók összefogásával egy új szkennelési technikával vizsgálták Pablo Picasso egyik festményét, a kék korszak egyik fő művét. Kiderült, hogy A kuporgó nő (La Miséreuse Accroupie) című 1902-es olajfestményt minden idők egyik leghíresebb festője egy tájképet ábrázoló vászonra festette rá.

A barcelonai városkép vonalai 90 fokkal elfordítva a földön ülő asszony hátának vonalaivá váltak.

A kutatók szerint egy festőtanonc készíthette az eredeti festményt, amire aztán Picasso ráfestett. Azt lehetett tudni, hogy a kék korszakban Picasso gyakran más festményekre festett rá, de most az is kiderült, hogyan használta fel az eredeti kép kontúrjait.

Picasso egy másik jelentés változtatást is eszközölt a kompozícióban: a művész kezdetben úgy ábrázolta a nőt, hogy a jobb karjával és kezével tartott egy lemezt, de egy későbbi munkafázisban ezt befedte a nő köpenyével.

Pablo Picasso a stúdiójában a a feleségével, Jacqueline-nel 1971. október 18-án.Fotó: Ralph Gatti /AFP

A felfedezésben amellett, hogy segít meghatározni, a festmény hol és mikor készülhetett, az a legjobb, hogy ezután az eddigi drága technológiát – amivel a legnagyobb galériák is csak a legnagyobb művek esetében tudtak élni – egy sokkal olcsóbb, hordozható technológia válthatja fel. (BBC, NU)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.