Enyhítene az osztrák kormány az éttermi dohányzás tiltásán, erre akkora tiltakozás lett, hogy lehaltak a belügy szerverei

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Több mint 100 ezren írták alá az éttermi dohányzási tilalom enyhítésének kormányzati terve elleni petíciót Ausztriában - közölték az akció kezdeményezői vasárnap. A tavaly decemberben alakult osztrák kormány úgy döntött, hogy változtat a korábban elfogadott szabályozáson, amely megtiltja a dohányzást az éttermekben és a bárokban. Pedig még az sem lépett életbe, csak májusban fog.

Az enyhítés terve tiltakozást váltott ki a lakosok, az orvosok és a szakszervezetek körében Ausztria-szerte, ahol a felnőttek 24 százaléka dohányzik. Ez az egyik legmagasabb arány az iparosodott országokban. Csütörtökön az osztrák orvosi kamara és egy rákellenes szervezet kezdett aláírásgyűjtésbe azért, hogy a korábban elfogadott szabályok lépjenek életbe és ne maradhassanak dohányzó helyiségek az éttermekben.

Kevesebb mint 72 óra alatt érték el a 100 ezres határt, ami ahhoz szükséges, hogy a parlament foglalkozzon a petícióval. A petíciónak akkora sikere volt, hogy az aláírások online felvitelekor pénteken túlterheltség miatt két órára le kellett állítani az osztrák belügyminisztérium szervereit.

"Folytatjuk az aláírásgyűjtést, hogy lépésről lépésre fokozzuk a nyomást" - mondta Thomas Szekeres, az osztrák orvosi kamara vezetője. Ausztria az utolsó európai országok egyike, ahol még rá lehet gyújtani az éttermekben és bárokban. Az országban évente mintegy 13 ezren halnak meg dohányzással összefüggő betegségben. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.