A szomszédok bekészültek tőle, hogy Matolcsyék „doktori iskolájában” lagzikat fognak tartani

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Milyen iskola az, ahol rendezvénytér, egy óriási étterem, bormúzeum működik majd? 

Daruval emelték be az óriási klímákat, berendezéseket, az új étterem gépeit – mi lesz, ha mindent beindítanak? Semmiképpen nem szeretnénk, hogy a Pallas Athéné Ház így nyisson meg, nem fogunk tudni élni, pihenni” - panaszolja az egyik lakó a hvg.hu-nak.

Az épület homlokzata és az építkezés kellékei január elejénFotó: urfip/444.hu

A probléma abból adódik, hogy az egyik jegybanki alapítvány majdnem kétmilliárdért megvásárolt ingatlanában, a Mátyás templommal szemközti régi budai városházában nem csak a „Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, neves nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskola” működik majd, hanem egy-egy bulika is várható. A belső udvaron például 

„kiülős étterem lesz, ahol esküvő és más éjszakába nyúló rendezvények lesznek”.

Ezt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól (PADA) tudják a szomszéd ház lakói. Akik nem különösebben lelkesednek az ötletért, hogy a két éves intenzív felújítás zajai után az úri lagzik ricsaját is hallgatniuk kell. Ezért többek között azért küzdenek, hogy a két ház közös falát szigeteljék le rendesen.

A PADA többször egyeztetett a szomszédokkal, és ígéretet tett, hogy megoldja a „nagyfokú áthallást”, például előtétfal építésével, hangszigetelő megoldások alkalmazásával, a használaton kívüli kémények feltöltésével és a vizesblokkok áttervezésével.

A szomszédok szerint azonban ez nem valósult meg, mert mindent hallanak, még a munkások beszélgetését is jól értik. A hvg.hu szerint a lakók elszántak, levélben is tájékoztatták a PADA képviselőit, hogy 

ha kell, váltásban fognak átmenni Matolcsyék „rendezvényterébe”, és akár rendőrt is hívnak a zaj miatt.

Az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselő-jelöltje feljelentést tervez, ha kiderül, hogy Matolcsyék nem tartották be a szabályokat. Váradiné Naszályi Márta szerint a kormányzati negyeddé alakuló környéken az a tét, hogy „ne szakadjon ki a Vár és a Várkerület a város szövetéből, ne váljon belőle egyfajta skanzen, ahol csak idegenforgalom és vendéglátás létezik, és nem élnek hétköznapi emberek, csak kormányzati funkciók és funkcionáriusok”.

Frissítés 15.26

A PADA lapunknak küldött tájékoztatása szerint „bárki megtekintheti majd a felbecsülhetetlen értékeket rejtő régi budai városházát”, és „az épület működésének fókuszában a tudományos munka áll majd.”

Címlapi és kiemelt kép: a PADA látványterve

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.