A szomszédok bekészültek tőle, hogy Matolcsyék „doktori iskolájában” lagzikat fognak tartani

„Milyen iskola az, ahol rendezvénytér, egy óriási étterem, bormúzeum működik majd? 

Daruval emelték be az óriási klímákat, berendezéseket, az új étterem gépeit – mi lesz, ha mindent beindítanak? Semmiképpen nem szeretnénk, hogy a Pallas Athéné Ház így nyisson meg, nem fogunk tudni élni, pihenni” - panaszolja az egyik lakó a hvg.hu-nak.

Az épület homlokzata és az építkezés kellékei január elejénFotó: urfip/444.hu

A probléma abból adódik, hogy az egyik jegybanki alapítvány majdnem kétmilliárdért megvásárolt ingatlanában, a Mátyás templommal szemközti régi budai városházában nem csak a „Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, neves nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskola” működik majd, hanem egy-egy bulika is várható. A belső udvaron például 

„kiülős étterem lesz, ahol esküvő és más éjszakába nyúló rendezvények lesznek”.

Ezt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól (PADA) tudják a szomszéd ház lakói. Akik nem különösebben lelkesednek az ötletért, hogy a két éves intenzív felújítás zajai után az úri lagzik ricsaját is hallgatniuk kell. Ezért többek között azért küzdenek, hogy a két ház közös falát szigeteljék le rendesen.

A PADA többször egyeztetett a szomszédokkal, és ígéretet tett, hogy megoldja a „nagyfokú áthallást”, például előtétfal építésével, hangszigetelő megoldások alkalmazásával, a használaton kívüli kémények feltöltésével és a vizesblokkok áttervezésével.

A szomszédok szerint azonban ez nem valósult meg, mert mindent hallanak, még a munkások beszélgetését is jól értik. A hvg.hu szerint a lakók elszántak, levélben is tájékoztatták a PADA képviselőit, hogy 

ha kell, váltásban fognak átmenni Matolcsyék „rendezvényterébe”, és akár rendőrt is hívnak a zaj miatt.

Az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselő-jelöltje feljelentést tervez, ha kiderül, hogy Matolcsyék nem tartották be a szabályokat. Váradiné Naszályi Márta szerint a kormányzati negyeddé alakuló környéken az a tét, hogy „ne szakadjon ki a Vár és a Várkerület a város szövetéből, ne váljon belőle egyfajta skanzen, ahol csak idegenforgalom és vendéglátás létezik, és nem élnek hétköznapi emberek, csak kormányzati funkciók és funkcionáriusok”.

Frissítés 15.26

A PADA lapunknak küldött tájékoztatása szerint „bárki megtekintheti majd a felbecsülhetetlen értékeket rejtő régi budai városházát”, és „az épület működésének fókuszában a tudományos munka áll majd.”

Címlapi és kiemelt kép: a PADA látványterve

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.