A szomszédok bekészültek tőle, hogy Matolcsyék „doktori iskolájában” lagzikat fognak tartani

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

„Milyen iskola az, ahol rendezvénytér, egy óriási étterem, bormúzeum működik majd? 

Daruval emelték be az óriási klímákat, berendezéseket, az új étterem gépeit – mi lesz, ha mindent beindítanak? Semmiképpen nem szeretnénk, hogy a Pallas Athéné Ház így nyisson meg, nem fogunk tudni élni, pihenni” - panaszolja az egyik lakó a hvg.hu-nak.

Az épület homlokzata és az építkezés kellékei január elejénFotó: urfip/444.hu

A probléma abból adódik, hogy az egyik jegybanki alapítvány majdnem kétmilliárdért megvásárolt ingatlanában, a Mátyás templommal szemközti régi budai városházában nem csak a „Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, neves nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskola” működik majd, hanem egy-egy bulika is várható. A belső udvaron például 

„kiülős étterem lesz, ahol esküvő és más éjszakába nyúló rendezvények lesznek”.

Ezt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól (PADA) tudják a szomszéd ház lakói. Akik nem különösebben lelkesednek az ötletért, hogy a két éves intenzív felújítás zajai után az úri lagzik ricsaját is hallgatniuk kell. Ezért többek között azért küzdenek, hogy a két ház közös falát szigeteljék le rendesen.

A PADA többször egyeztetett a szomszédokkal, és ígéretet tett, hogy megoldja a „nagyfokú áthallást”, például előtétfal építésével, hangszigetelő megoldások alkalmazásával, a használaton kívüli kémények feltöltésével és a vizesblokkok áttervezésével.

A szomszédok szerint azonban ez nem valósult meg, mert mindent hallanak, még a munkások beszélgetését is jól értik. A hvg.hu szerint a lakók elszántak, levélben is tájékoztatták a PADA képviselőit, hogy 

ha kell, váltásban fognak átmenni Matolcsyék „rendezvényterébe”, és akár rendőrt is hívnak a zaj miatt.

Az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselő-jelöltje feljelentést tervez, ha kiderül, hogy Matolcsyék nem tartották be a szabályokat. Váradiné Naszályi Márta szerint a kormányzati negyeddé alakuló környéken az a tét, hogy „ne szakadjon ki a Vár és a Várkerület a város szövetéből, ne váljon belőle egyfajta skanzen, ahol csak idegenforgalom és vendéglátás létezik, és nem élnek hétköznapi emberek, csak kormányzati funkciók és funkcionáriusok”.

Frissítés 15.26

A PADA lapunknak küldött tájékoztatása szerint „bárki megtekintheti majd a felbecsülhetetlen értékeket rejtő régi budai városházát”, és „az épület működésének fókuszában a tudományos munka áll majd.”

Címlapi és kiemelt kép: a PADA látványterve

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.