Kapkodva vezették be a CSOK-ot, az egy és két gyerekes, fiatal házasoknak csak nehezebb lett tőle a lakáshoz jutás

A GKI Gazdaságkutató jelentése szerint az újépítésű ingatlanok ára 12 százalékkal, a használtaké pedig 18 százalékkal emelkedett a CSOK bevezetése óta eltelt két évben. A kutatásuk szerint nem tudott alkalmazkodni az építőipar a családtámogatási rendszerhez, mert a kormány azt kapkodva, hirtelen vezette be, előzetes egyeztetés nélkül. 

Emiatt pedig jobban emelkedtek az ingatlanárak, mint amekkora támogatást az egy- vagy kétgyermekes családok kaptak: a GKI-től Molnár László beszélt arról az RTL Klubnak, hogy a kapkodás és a végig nem gondoltság miatt pont a fiatal házasoknak, egy-két gyerekeseknek nehezült meg a lakáshoz jutás. Jól pedig a háromgyermekes, tehetős családok jártak. (Arról, hogy a magyar szociálpolitika szinte minden intézkedésével csak a tehetősebb családoknak kedvez, korábban részletesen is foglalkoztunk.)

A riportból kiderül az is, hogy eddig 66 ezren vették igénybe a CSOK-ot, pedig a két évvel ezelőtti jegybanki becslés még 270 ezer emberrel számolt. 

A GKI jelentése kitért arra is, hogy településtípus szerinti bontásban a használt lakások esetében a budapesti vevők jártak a legrosszabbul az elmúlt évek árváltozásával

Közleményük úgy fogalmaz, hogy a három gyerek után felvehető CSOK több mint 3-szorosával, 7,2 millió forinttal nőtt egy átlagos, 60 m2-es használt budapesti ingatlan ára. Vagyis a legmagasabb összegű CSOK is csak kevesebb, mint 10%-át fedezi egy átlagos, használt budapesti ingatlan árának, míg a megyeszékhelyeken a lakásár 18%-át adja a CSOK. A városoknál és a községeknél valamivel kedvezőbb a kép, ezeken a településtípusokon az árnövekedés „csak” az egy gyerekes kedvezményt emésztette fel. Összességében a városok esetében a három gyermek után igényelhető CSOK a teljes használt lakásár negyedét, község esetén a 37%-át fedezi.

Arról is írnak, hogy az új lakások esetén is Budapestet érintette leginkább a lakásárak növekedése, a 10 millió forintos CSOK kétharmadát felemésztette a lakásárak emelkedése. A megyeszékhelyeknél ez az arány 34% volt, míg a városok és községek esetében a 20%-ot haladta meg. Ezáltal 2017-ben egy új építésű lakás árának harmadát fedezte a 3 gyerekes CSOK Budapesten, a többi településtípus esetén pedig a felét haladta meg.

Kétséget kizárólag döntő erejű lehet a harmadik gyermek bevállalásánál a 10 millió forintos CSOK, mivel Budapesten még a 2017-es átlagáron számolva is megközelítőleg 15 m2 pluszt (egy nagyobb szobát) jelentett, azonban ez a hatás elmarad a 2015-ös 25 m2-től.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.