Különleges mélytengeri élőlényeket hoztak felszínre Ausztráliában

2018 február 22., csütörtök 18:53

Az emberi megismerés elől gyakorlatilag máig elzárt területről, az óceán legmélyéről kerültek elő teremtmények egy ausztrál kutatás során. Még tavaly 40 kutató vett részt abban a mélytengeri expedícióban, melyben különféle hordozóeszközök lejuttatásával öt kilométer mélyről hoztak fel fajokat az óceán aljáról Ausztrália keleti partvidéke mellett. 

Ebben a mélységben döbbenetes biodiverzitás található, és rengeteg faj, amit még nem is ismerünk. Az akkor felszínre hozott fajokat a héten Tanzániában Tasmaniában elemezték tovább. A rejtélyes fajok között szerepelt az arc nélküli hal, azaz egy olyan mélytengeri halfaj, melynek se szeme, se szája nem látható a fején, továbbá három kígyóhalféle, egy világítócápa és egy mélytengeri gyíkhal is. Valamint blobfishek, azaz a skorpióhal-alakúak rendjébe tartozó Psychrolutes marcidusok, melyeket nem túl udvarian módon hivatalosan is megválasztottak már a világ legrondább halának. Most egy közeli rokona került elő a 2003-ban Új-Zéland partjainál megtalált halnak. 

Fotó: Marine National Facility
Egy gyíkhal Fotó: Marine National Facility
Egy blobfish Fotó: Marine National Facility

A mélytengeri területek a Föld óceánfelszínének felét teszik ki, de még mindig a legkevésbé feltárt részei a bolygónknak. A nemzetközi kutatómunkát a Victoria Museum koordinálja, mélytengeri hálókkal hozták fel a kutatóhajóra a ritka fajokat, hogy ott aztán elemezzék őket. 

Az óriási nyomásban, fény nélkül, hidegben és nagyon kevés táplálékkal is élni képes fajok régóta izgatják a kutatókat. 

A nagyszerű Blue Planet is egy külön részt szentelt ennek a világnak:

(via AFP)