Óriási sztrájkba kezdtek a brit egyetemek tanárai

külföld
2018 február 22., 15:30
comments 10

Csütörtökön indult a brit felsőoktatás történetének eddigi legkomolyabb sztrájkja, több mint ötven egyetemen szakították meg óráikat az előadók, még az olyan neves intézményekben is megakadt a tanítás, mint az oxfordi vagy a cambridge-i egyetem. 

Az oktatók hónapon át tartó tiltakozósorozatot terveznek, közben pedig több mint 80 ezer diák írta alá azt a petíciót, melyben kárpótlást követelnek a kiesett tanórák miatt. Ezzel együtt is sokan közülük támogatják az egyetemi oktatók követeléseit, teszi hozzá a BBC cikke. 

Az egyetemekért felelős kormánytag, Sam Gyimah további tárgyalásokra szólította fel az oktatókat, ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a diákok megérdemlik, hogy részesüljenek abban az oktatásban, amiért fizetnek.

Molinó Newcastle-ben
photo_camera Molinó Newcastle-ben Fotó: David Whinham/CrowdSpark

A tiltakozást az University and College Union nevű szakszervezet irányítja, és az új nyugdíjrendszer miatt tiltakoznak, melynek következtében egy átlagos óraadó közel évi 10 ezer fonttal kevesebb nyugdíjat fog majd kapni a visszavonulása után, mint amennyi eddig járt volna. A szakszervezet szerint a fiatal óraadók még rosszabbul járhatnak, ők a leendő nyugdíjuk felét is bukhatják az új szabályozás miatt. 

Az egyetemeket tömörítő Universities UK szerint viszont az eddigi rendszer óriási deficittel működött, és ezt nem hagyhatták figyelmen kívül. 

A szakszervezet előzetes becslése szerint mintegy félmillió órányi tanítási óra fog kimaradni a négyhetesre tervezett sztrájk alatt. Első héten csütörtökön és pénteken összesen 57 egyetem oktatói gárdája vonul ki az órákról, a második héten további négy intézmény stábja fog csatlakozni a hétfőn kezdődő háromnapos sztrájkhoz, a harmadik és negyedik héten pedig 64 intézmény oktatói fognak kilenc napon át sztrájkolni. 

Összesen 30 egyetem diákjai írták alá a petíciót, melyben kártérítést követeltek. Az egyik tiltakozó diák elmondta, hogy szerinte ugyan az oktatás egy közjó és nem egy árusításra való szolgáltatás, de ha egyszer őt fogyasztóként kezelik, akkor viszont ő is elvárja, hogy visszakapja a pénzét, ha nem kapja meg a szolgáltatást. 

A diákok több helyen nyilatkoztak arról, hogy támogatják az oktatókat, mivel igazságtalannak érzik a nyugdíjak ilyen mértékű kurtítását. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.