Az Elios-ügy feltárására közös alternatív parlamenti vizsgálóbizottságot hozott létre az LMP, a Jobbik és az MSZP

2018 február 26., hétfő 12:59
75

Pár órája derült ki, hogy a Fidesz legyőzhető, és máris sokkal érdekesebb lett a magyar politikai élet. Az EU-pénzek korrupt elköltését évek óta feltáró LMP-s Hadházy Ákos, Szilágyi György jobbikos képviselő, a párt budapesti elnöke és Harangozó Tamás MSZP-s képviselő például együtt jelentették be a Parlamentben, hogy közös alternatív vizsgálóbizottságot alapítottak az Orbán Viktor családjáig vezető Elios-ügy feltárására.

A bizottságba meghívták az összes, a Parlamentbe képviselőt adó ellenzéki pártot is.

Az első akciójukat már holnap végrehajtják: miután fülest kaptak, hogy Kecskemét ellenzéki önkormányzati képviselői kedden délelőtt 10-kor fogják kikérni a polgármestertől az EU csalás elleni hivatala, az OLAF jelentésének a városra vonatkozó részét, az új árnyékbizottság is meg fog jelenni a helyszínen, hogy betekintsen a papírokba. Az elnöki pozíciót váltogatják, ezen az első kihelyezett ülésen a jobbikos Szilágyi a soros elnök.

Az új testület meghallgatásokat is tervez tartani a parlamentben, amire meghívják majd az Elios-ügyben érintett cégeket, személyeket és állami hivatalok képviselőit is.

A bizottságot azért csinálták, mert a fideszes kormánytöbbség nem hajlandó rendes bizottsággal vizsgálni az Elios korrupciós ügyét, hiszen annak egyik legfőbb érintettje a miniszterelnök veje.

Bár nem igazi parlamenti bizottságról van szó, ami előtt a meghívottaknak például kötelező lenne megjelenniük, ez a testület nem feltétlenül csak látszatszervezet. A parlamenti képviselőket ugyanis különleges jogok illetik meg, bemehetnek például bármilyen állami szervhez, hivatalba és önkormányzathoz és ott dokumentumokba tekinthetnek bele.

Hadházy azért őszintén megmondta, hogy nem számít arra, hogy bármelyik érintett cégtől megjelennének az árnyékbizottság előtt, vagy hogy az államszervezet komolyan venné őket. A bizottság szerinte leginkább arra lesz jó, hogy jelezze, milyen számonkérés következik, ha az ellenzék győz április 8-án.

Amikor a Hódmezővásárhelyi nagy győzelem utáni választási összefogásról kérdezték a három politikust, Hadházy arról beszélt, hogy ők sosem zárták ki akár a visszalépéseket sem, de 

a legfontosabbnak azt tartja, hogy legyenek vállalható, helyben elismert jelöltek, akiknek a javára van értelme visszalépni. 

Szilágyi - Vona Gábor korábbi megnyilatkozásait felidézve - nem volt hajlandó kimondani, hogy összefognának-e a baloldali pártokkal, cserébe háromszor megismételte, hogy maguk a választópolgárok helyben pontosan tudják, hogy ki a legesélyesebb a Fidesz legyőzésére és maguktól is azt az ellenzéki jelöltet fogják támogatni. 

Harangozó nem volt hajlandó egy büdös kukkot sem mondani az összefogás-témáról.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt