Máltáról Tunéziába kell repülnie Tamásnak, hogy szavazhasson a választáson

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Mércének mesélte el egy magyar állampolgár, Eisenbeck Tamás, hogy Máltáról kénytelen lesz Tunéziába utazni, csak azért, hogy szavazhasson a választásokon. 

Legutóbb hétfőn számoltunk be arról, hogy aki Izlandon dolgozik, és közben még nem jelentkezett ki itthoni lakcíméről, annak Oslóig kell repülnie, hogy szavazhasson. Nem jobb a helyzet Máltán sem, Tamás ezt mesélte a Mércének: 

„Mivel közeleg választás, ezért eszembe jutott, hogy be kéne regisztráltatni magam a külképviseleti névjegyzékbe, és az online jelentkezés során szembesültem azzal, hogy Máltán semmilyen külképviselet vagy konzuli hivatal nem üzemel, leszámítva az egyetlen itt tanyázó tiszteletbeli konzult.”

Ez a probléma már négy éve is létezett: miközben a határon túli magyarok százezrei nagyon egyszerűen, akár levélben is szavazhatnak az országgyűlési választáson, a külföldön élő anyaországi magyar állampolgároknak, ha megvan még a magyar lakcímük, sok esetben egészen megnehezítik a dolgát. 

Tamás végül a Máltához legközelebb eső külképviseleti hivatalt keresi majd fel, azaz Tunézia fővárosába utazik majd. Ezzel valószínűleg az egyik legköltségesebb szavazást hozza majd össze: a repülőjegy oda-vissza 80 euró, plusz még szállásra is költenie kell. 

„Ennek a kis kalandomnak szeretném, ha lenne egy olyan üzenete, hogy nem egy olyan megerőltető dolog elmenni a kijelölt választási helyiségbe, nekem egy másik kontinensre kell utaznom emiatt. Másrészt arra is felhívnám ezzel a figyelmet, hogy létezik egy olyan EU-s tagállam, ahol a magyar ember szinte semmilyen képviselettel nem rendelkezik”

– üzente ezzel kapcsolatban Tamás.

Ha külföldön élsz, és neked is van tapasztalatod azzal kapcsolatban, hogy milyen most más országból szavazni, váratlan nehézségekbe ütköztél, esetleg neked is utaznod kell, vagy épp ellenkezőleg, nagyon flottul megy minden, és van kedved, akkor küldd el tapasztalataidat a horvathb kukac 444.hu emailcímre, külföldi választás tárggyal.