Aki Izlandon él, annak Oslóig kell repülnie, hogy szavazhasson április 8-án

Miközben a határon túli magyarok százezrei nagyon egyszerűen, akár levélben is szavazhatnak az országgyűlési választáson, a külföldön élő anyaországi magyar állampolgároknak sok esetben egészen megnehezítik a dolgát, mint Attiláét négy évvel ezelőtt.

Olvasónk, Norbert viszont arról írt, hogy ő egy nyugat-európai országban élve egyáltalán nem tud szavazni. Ezt írta nekünk:

„Csak szeretnélek informálni titeket, hogy az Izlandon élő magyaroknak nincs lehetőségük szavazni majdnem semmilyen formában. Izlandon nincs magyar nagykövetség, csak tiszteletbeli nagykövet van. Ezért az Izlandi tartomány Norvégiához, pontosabban Oslóhoz tartozik. Ezért ha szeretnénk szavazni, akkor át kellene repülnünk Oslóba. De ennyi erővel már haza is repülhetnénk.”

Izlandi tájkép sátorralFotó: Horváth Bence / 444

Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogyan szavazhatnak az izlandi magyarok, és az válaszolták, hogy: „A választási eljárásról szóló törvény szerint a magyarországi lakcímmel rendelkező, a választás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgár szavazatát az általa választott bármely magyar külképviseleten leadhatja, ahol külképviseleti szavazásra sor kerül. A külképviseletek listáját, illetve a választással kapcsolatos tudnivalókat a Nemzeti Választási Iroda honlapján megtalálja.”

Izlandon több száz magyar dolgozhat, az Izlandi magyarok Facebook-csoportban 456-an vannak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.