Aki Izlandon él, annak Oslóig kell repülnie, hogy szavazhasson április 8-án

POLITIKA
2018 február 26., 15:16
comments 202

Miközben a határon túli magyarok százezrei nagyon egyszerűen, akár levélben is szavazhatnak az országgyűlési választáson, a külföldön élő anyaországi magyar állampolgároknak sok esetben egészen megnehezítik a dolgát, mint Attiláét négy évvel ezelőtt.

Olvasónk, Norbert viszont arról írt, hogy ő egy nyugat-európai országban élve egyáltalán nem tud szavazni. Ezt írta nekünk:

„Csak szeretnélek informálni titeket, hogy az Izlandon élő magyaroknak nincs lehetőségük szavazni majdnem semmilyen formában. Izlandon nincs magyar nagykövetség, csak tiszteletbeli nagykövet van. Ezért az Izlandi tartomány Norvégiához, pontosabban Oslóhoz tartozik. Ezért ha szeretnénk szavazni, akkor át kellene repülnünk Oslóba. De ennyi erővel már haza is repülhetnénk.”

Izlandi tájkép sátorral
photo_camera Izlandi tájkép sátorral Fotó: Horváth Bence / 444

Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogyan szavazhatnak az izlandi magyarok, és az válaszolták, hogy: „A választási eljárásról szóló törvény szerint a magyarországi lakcímmel rendelkező, a választás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgár szavazatát az általa választott bármely magyar külképviseleten leadhatja, ahol külképviseleti szavazásra sor kerül. A külképviseletek listáját, illetve a választással kapcsolatos tudnivalókat a Nemzeti Választási Iroda honlapján megtalálja.”

Izlandon több száz magyar dolgozhat, az Izlandi magyarok Facebook-csoportban 456-an vannak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.