Így nem sikerült Attilának külföldön szavazni

POLITIKA
2014 április 04., 09:58
comments 148

Olvasónk, Attila, kipróbálta a választási ügysegédet, a dolgot, amivel felvetetheted magad a választási névjegyzékre, és már szavazhatsz is külföldön.

A véleménye röviden: szar. Mégpedig masszívan.

Bővebben álljon itt a levele.

  • Külföldön élek, de van állandó magyarországi lakcímem,
  • március 23-án töltöttem ki online azt a szart,
  • megadtam email-címet, külföldi lakcímet, magyarországi lakcímet,
  • a folyamat végén a weboldal az "A kérelem benyújtása megtörtént, azt az illetékes Választási iroda bírálja el. A döntésről az Ön által megadott mód(ok)on (e-mailben, faxon, levélben) kap értesítést." szöveggel nyugtázta, valamint egy összegző jelleggel a megadott adataimat felsorolta.
  • Erről az összegző oldalról képernyőmentést készítettem

A mai napig nem kaptam semmilyen információt, visszajelzést az ügymenetről. Április 3-án úgy gondoltam, utánajárok a dolognak, hogy mi van. Írtam email-t a konzulátusra, illetve a nvi.hu oldalán megadott email címre. A konzulátusról kisvártatva érkezett is a válasz, hogy ők ezzel nem tudnak mit kezdeni, keressem meg az otthoni lakóhelyem szerinti választási iroda vezetőjét, mivel ők nem férnek hozzá a névjegyzékhez. Az nvi.hu azóta sem reagált.

Felhívtam tehát a kerületi választási irodát. Ott közölte velem az illető (nagyon udvariasan), hogy nem találja a kérelmemet a rendszerben. Össze-vissza kereste, de semmi. Majd mivel mást nem tudott tenni, azt javasolta, hogy hívjam fel az NVI-t. Megtettem.

Ott azt a választ kaptam (szintén udvariasan), hogy nem tudnak mit csinálni, mivel a határidő (márc. 29.) elmúlt. És bár egyértelműen elismerte, hogy diszkrimináltak, mivel törvényes állampolgári- és választópolgári jogommal nem tudok élni és nem tudok szavazni, de ez van... hivatkozva a 2013. évi XXXVI. törvény, 10. paragrafusára.

Tehát jelenleg az derült ki számomra, hogy hiába regisztráltam az állam által jóváhagyott rendszerben, hiába léptem be ebbe a rendszerbe az Ügyfélkapus hozzáférésemmel, hiába mentem végig 6 oldalon keresztül a kérdéseken, hiába kaptam egy "Sikeres" visszaigazolást utolsó lépésként, melyről bizonyítékom van, nem tudok szavazni 6-án abban az országban/városban, ahol élek, mert szerintük nem is létezik a kérvényem a külföldi névjegyzékbe vételről...

Egy esetben tudnék szavazni, ha 6-ra hazautaznék Magyarországra és a lakhelyemen elmennék szavazni. Ez az egész mélységesen felháborít és tűrhetetlennek tartom ezt a "megoldást"!

Azt hiszem ezek után megnézem mennyibe kerülnek a repülőjegyek haza a hétvégére!
Attila

Ha kipróbálta a választási ügysegédet, és hasonlóan gyötrelmesek a tapasztalatai, vagy esetleg remekül működött, írja meg nekünk a szerk@444.hu emailre.
 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.