Indul a Tavaszi madárles program

2018 március 5., hétfő 10:01
14

Három kontinens gyerekei figyelik a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a sarlósfecske és a füsti fecske vonulását a Tavaszi madárles (SpringAlive) nevű programban.

A programot a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, a BirdLife International 2006-ban indította, hogy a gyerekek is bekapcsolódjanak a vonuló madarak megfigyelésébe, ezen keresztül pedig azok védelmébe.

A kezdeményezéssel a gyerekek a madarakat bárhol, akár az utcán sétálva, óraközi szünetben az udvarról is megfigyelhetik – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A program öt közismert, a Szaharától délre vonuló madárfaj tavaszi érkezését követi nyomon, ezeknek az első megfigyelési adatát kell feljegyezni, majd május végéig feltölteni az akció honlapjára. Az MME, Magyarország BirdLife képviselője arra biztatja a gyerekeket, a szülőket, családokat és a pedagógusokat, hogy minél többen töltsék fel megfigyelési adataikat.

Az eredeti elképzelés szerint a program Európa fiatalságát célozta meg, de mára Afrika és Közép-Ázsia is bekapcsolódott az akcióba, így 54 országból érkeznek adatok a közös rendszerbe.

A természetvédők közleménye szerint a vonuló madarakra azért kell kiemelt figyelmet fordítani, mert ezeket az élőhelyek átalakítása és a klímaváltozás mellett a negatív civilizációs hatások is fokozottan érintik: Dél-Európán, Afrikán és az arab térségen átrepülve évente vándormadarak tízmilliói esnek áldozatául a vadászfegyvereknek és a befogóhálóknak.

A Tavaszi madárles nemzetközi program kezdési időpontja mindig február 1., mert Európa déli országaiban már ekkor megjelennek az első vonuló madarak. Magyarországra viszont csak márciusban kezdenek nagyobb tömegben megérkezni az első gólyák és füsti fecskék, míg a kakukkok április közepén, a gyurgyalagok és a sarlósfecskék pedig csak május elején térnek vissza. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt