Csütörtökön ismét Budapest Science Meetup!

meetup
2018 március 06., 12:31

Március 8-án, este 7-re várunk mindenkit 2018 második Budapest Science Meetup-jára, amely az MTA Könyvtár és Információs Központban lesz megrendezve. Ezúttal is három változatos témájú előadással készültünk.

Elsőként a jelenlegi legjobb globális időjárás előrejelzési modellről, az európai ECMWF-ről lesz szó. Ezt követően kiderül, hogyan segítik a célzott daganatterápiát a Turbine egészségügyi startup által fejlesztett számítógépes sejtszimulációk. Végül pedig az agyi aktivitást alvás közben vizsgáló módszerek praktikus előnyeiről hallhattok majd.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve a Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

A sikeres időjárás-előrejelzések hozzávalói

Szépszó Gabriella - Országos Meteorológiai Szolgálat / Európai Középtávú Előrejelző Központ

Az előadásban áttekintjük az időjárást meghatározó folyamatokat és az előrejelzésükre használt ún. modellezési módszereket. Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) tevékenységén keresztül bemutatjuk, milyen fejlesztéseken dolgoznak ma ezen a szakterületen. Az ECMWF-et sokan az atlanti térségre vonatkozó sikeres hurrikán-előrejelzéseiről ismerik, annak ellenére, hogy produktumait a hazai időjárás-előrejelzésben is aktívan használják. A naponta kétszer készülő jó minőségű globális előrejelzések mellett például az ECMWF tagországai és társult tagjai (köztük Magyarország) jelentős erőforrásokat koncentrálnak ún. valószínűségi előrejelzések készítésére. Ezek segítésével az előrejelzés bizonytalansága számszerűsíthető, s valószínűségi információk felhasználásával megalapozottabban dönthetünk olyan gyakorlati kérdésekben, amelyeknél az időjárás fontos szerepet játszik.

Célzott daganatterápiák számítógépes sejtszimulációkkal

Fekete Iván - Turbine.ai

A legtöbb daganatos betegség kezelése még napjainkban sem megoldott probléma. Az alkalmazott kemoterápiás szerek szinte minden magas osztódási rátával rendelkező sejtet elpusztítanak, így súlyos mellékhatásaik lehetnek.
Az újonnan forgalomba kerülő készítmények célzottan gátolják a daganatokban gyakran meghibásodó jelátviteli utakat, azonban gyakran ezek sem képesek elérni a kívánt hatást. Ennek oka részben a tumorok heterogenitása, ami miatt sokszor még a molekuláris profil ismeretében sem tudjuk kiválasztani az adott beteg daganattípusának legmegfelelőbb terápiát.
Ennek a problémának a megoldására fejlesztettük ki a Turbine nevű bioinformatikai programcsomagot, amely képes a sejtes jelátvitel dinamikus szimulálására. A szoftver, az általunk készített fehérje interakciós hálózaton túl, a tumoros szövetre vonatkozó mutációs és fehérje kifejeződési adatokat is képes felhasználni, így téve egyedivé az adott vizsgálatot. A rendszer segítségével lehetséges adott célmolekulákhoz adott erősséggel kötődő gyógyszerek működésének szimulálása is.
Ezek alapján rendszerünk számítógépes tervezéssel segítheti daganatterápiás gyógyszerek fejlesztését indikációk ajánlásával, illetve a már forgalomban levő gyógyszerek felhasználási körének kiterjesztésével.

Fejlődés, tanulás és öregedés az alvó agy tükrében

Simor Péter, ELTE, Pszichológiai Intézet, Affektív Pszichológia Tanszék

Az alvás a legtöbb élő organizmus, de legalább is az állatvilág számára elengedhetetlen idegrendszeri állapot, amely számos biológiai és pszichológiai funkcióval rendelkezik, és hatékonyan segíti az ébrenléti működést. Kevesen tudják azonban, hogy az alvó agy idegrendszeri mintázatai agyunk és elménk állapotát is tükrözi, és egyes esetekben akár az ébrenlétiben mért állapotoknál is hitelesebben teszi ezt. Az előadás során bemutatom a rutin alvási EEG-vel érhető fő mutatókat, valamint azt, hogy ezek a mérések miként tükrözik a fejlődést, az életkori változásokat, vagy a szellemi hanyatlás állapotát. Az alvás alatti idegrendszeri aktivitást kísérleti módszerekkel befolyásolva, az alvás ébrenléti funkciókra gyakorolt kedvező hatását is fokozhatjuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.