Tizenegy év után először merészkedtek dél-koreai követek Észak-Koreába

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Miután Dél-Korea küldöttséget küldött Phenjanba, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor kielégítőnek nevezte a velük folytatott tárgyalásokat. Azt mondta, szorosabb kapcsolatokat akar Dél-Koreával. Még egy csúcstalálkozó lehetősége is felmerült. Ez volt az első alkalom 2007 óta, hogy dél-koreai követek látogattak Észak-Koreába. 

Fotó: HANDOUT/AFP

Kim Dzsongun hétfő este vacsorán látta vendégül a tízfős dél-koreai delegációt, élén a nemzetbiztonsági hivatalt vezető Csung Ej Jonggal. Az  észak-koreai állami média szerint a megbeszélések témái között szerepelt egy esetleges csúcstalálkozó, „a Koreai-félszigeten uralkodó, égető katonai feszültség enyhítésének” lehetősége és valamint a párbeszéd folytatása. 

Kim Dzsongun  2011-es hatalomra kerülése óta ez volt az első alkalom, hogy magas rangú dél-koreai tisztségviselőkkel találkozott. A megbeszélésekre nem sokkal azután került sor, hogy az északi vezető húga, Kim Jo Dzsong februárban egy nagyobb delegáció élén felkereste Dél-Koreát a phjongcshangi téli olimpia idején.

Fotó: STR/AFP

A dél-koreai delegáció, amelynek tagjai között van a titkosszolgálatot vezető Szu Hun, illetve az országegyesítési miniszter helyettese, Csung He Szung is, a tervek szerint további phenjani találkozók után még kedden hazatér. Csung még a látogatás előtt azt mondta, arra készül, hogy szót emeljen a Koreai-félsziget atommentesítéséért és a tartós béke megteremtéséért.

A találkozó megnyithatja az utat Észak-Korea és az Egyesült Államok tárgyalásai felé. A dél-koreai delegáció a hét második felében az Egyesült Államokba utazik, hogy az amerikaiaknak is beszámoljon az északiakkal folytatott tárgyalásokról. 

Phenjan és Washington is hajlandónak mutatkozik a tárgyalásra, azonban Donald Trump amerikai elnök leszögezte: a közeledésre csak akkor kerülhet sor, ha Észak-Korea feladja atomfegyverkezési programját. Phenjan korábban megesküdött, hogy ez sohasem fog megtörténni. A nemzetközi közösség súlyos szankciókkal sújtotta Észak-Koreát az ENSZ tilalma ellenére folytatott nukleáris fegyverkezése és rakétaprogramja miatt.

A Koreai-félszigeten az év eleje óta az enyhülés és a közeledés jelei mutatkoznak. Phenjan számos gesztust tett, amelyet Szöul és a békepárti Mun kedvezően fogadott. A két Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással, mert az 1950 és 1953 közötti koreai háborúnak egy fegyverszüneti egyezménnyel vetettek véget, és a felek azóta sem kötöttek békeszerződést. (BBC/MTI)