46 éves korában elhunyt Ryan Arcand, a világhírű kanadai hajléktalan zongorista

Ryan Arcand a világ egyik leghíresebb hajléktalanja volt. A 46 éves edmontoni férfi 2014-ben lett világhírű, amikor felkerült róla egy videó, amin zongorázik. A felvételt több mint 11 milliószor tekintették meg.

A hajléktalanság mellett alkoholizmussal és mentális betegségekkel is küzdő Arcand a múlt héten elhunyt, írja a BBC.

Arcand kanadai őslakos volt, már három-négy évesen állami gondozásba került. Egyik nevelőcsaládjánál talált egy zongorát a pincében. "Mintha egymásnak teremtettek volna minket. Néztem a zongorát, és szerelmes lettem bele" - mesélte még 2014-ben, miután világhírű lett, a BBC-nek.

Arcand hallás után kezdett zongorázni tanulni, elsőre a népszerű tévéműsorok és filmek aláfestőzenéit zongorázta.

13 évesen aztán elszökött otthonról, akkor került Edmontonba. Hajléktalanként hamar alkoholistává vált, de a zenét nem adta fel, templomokban és kórházakban, majd később a Churchill téren zenélt - itt vette videóra Roslyn Polard, ez a felvétel lett aztán világhírű.

A hirtelen jött világhír hatására némileg javultak a körülményei, szociális bérlakást kapott, felfedezője, Polard pedig a youtube-os bevételeiből vett egy zongorát, hogy Arcand-nak legyen min játszania.

Az idill rövid ideig tartott, Arcand hamar újra az utcán találta magát, de többször megjárta a börtönt és kórházba is került. És mert folyamatosan ivott, idővel a Churchill térről, fellépései helyszínéről is kitiltották. "Ittam. Szörnyű. Már fogalmam sincs, hogy mit tehetnék" - mondta 2016-ban, miután egy kisebb bűncselekmény miatt fél évet ült. "A zene a a beteljesületlen álmom. Egy álom, amiből akármi lehetett volna. Őszintén, számomra már nincs remény " - mondta ekkor.

"Amikor nem ivott, élvezet volt a társasága" - nyilatkozta halála után Arcandrol Kris Schmidt, a Szent József Bazilika papja. Arcand időnként ezt a templomot kereste fel. "Abban találok megnyugvást, hogy immár túl van minden küzdelem, az összes szomorúságon" - mondta unokatestvére, Chris Yellowbird a CBC-nek. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.