A választási bizottság sajnos pont a legnyilvánvalóbb csalást nem ellenőrizheti

POLITIKA
2018 március 08., 08:10
comments 141

Kedves választópolgárok, honfitársaim! Az a nagy büdös helyzet, hogy - már ha hihetünk professzor doktor Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének - a választási eljárási törvény alapján a választások tisztaságát ellenőrizni hivatott választási bizottságoknak a legegyértelműbb, legegyszerűbben leleplezhető csalás leleplezésére sincs lehetőségük.

Patyi állítása szerint a törvényalkotóknak - és ebben az esetben kizárólag kormánypártunk, a Fidesz-KDNP képviselőiről van szó - nagy bölcsességükben sikerült olyan törvényt alkotniuk, amely alapján a választási bizottságoknak nincs módjuk az ajánlóíveken szereplő aláírások ellenőrzésére. Ami elég fura ötlet, tekintettel arra, hogy az új választási eljárási törvény alapján pont csak aláírásokkal kell igazolniuk a jelölteknek, hogy van legalább ötszáz ember a választókerületben, aki támogatja az indulásukat.

Patyi szerint a törvény pontosan meghatározza azokat az adatokat, amelyeket az ajánlások ellenőrzésekor a választási irodáknak össze kell vetniük a nyilvántartásban szereplővel; ilyen a választópolgár neve, anyja neve, lakcíme, személyi azonosítója. Az aláírást viszont nem tudják ellenőrizni, mert nincs mivel összevetniük.

Patyi arra nem tért ki, hogy bár mintaaláírásuk nincs, adott esetben a különböző jelöltek ívein szereplő, azonos személyi adatokkal, de eltérő aláírással leadott ajánlásokat egymással összevetve azért kiszűrhető volna a csalás - még ha azt nem is lehetne egyértelműen megállapítani, hogy melyik ív hamis. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.