Jön a Tépőzár: szívásmentes hónapot hirdetnek a Száraz November szervezői

életmód
2018 március 09., 08:50
comments 54

Évek óta zajlik nagy sikerrel a Száraz November névre keresztelt öngondozó terápiás tréning, ami során a résztvevők vállalják, hogy egy hónapon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. 

Most egy másik, Magyarországon meglehetősen elterjedt örömforrásra fókuszálnak a Kék Pont Alapítvány szervezői: a marihuánára. 

Indul a Tépőzár, melynek keretében a résztvevők vállalják, hogy március 22-e és április 20-a között nem fognak szívni. 

Mint a szervezők közleményükben írják, a progresszív szemléletű öngondozó program elsősorban azoknak szól, akik napi vagy heti rendszerességű marihuána szívók, és szeretnék megregulázni a használatukat, vagy problémásnak érzik a szívást, de eddig még nem tettek semmit annak érdekében, hogy ezt menedzseljék vagy megszüntessék.

Miközben az alkohol esetében épp az nehezíti a fogyasztással kapcsolatos társadalmi párbeszéd beindítását, hogy túlságosan mélyen van beágyazva a mindennapjainkba, a marihuána esetében mintha épp fordított lenne a helyzet: bár pontosan lehet tudni, hogy milyen sokan szívnak az országban, mivel a törvények jelenleg ezt szankcionálják, senki nem beszél róla szívesen a nyilvánosság előtt.

A közlemény szerint a cél éppen a társadalmi párbeszéd beindítása, valamint ezen túl a harminc napos marihuána mentesség célja a rekreációs használat és a függőség közötti határvonal láthatóvá tétele, és a megfelelő menedzselési technikák elsajátítása a marihuána fogyasztás megregulázására.

A Tépőzár ideje alatt tapasztalati szakértők és képzett segítők támogatják a vállalás megtartását, és létrehoztak egy anonim fórumot is, ahol mindenki mesélhet saját tapasztalatairól, anélkül, hogy személyazonosságát fel kéne fednie. 

A közlemény szerint az is fontos visszajelzés, ha valaki végül nem bírja ki 30 napig fű nélkül. Ha pedig ezek után valaki szívesen változtatna, akkor a Kék Pont szakértői állnak rendelkezésére. 

A szervezők hangsúlyozzák, hogy ez nem egy legalizációs törekvés,, a központi kérdés a függőség elkerülése és a problémás használat megszüntetése vagy menedzselése.

A közlemény a végén kitér arra is, hogy a droghasználat rendészeti és büntetőjogi kérdés is. 

„Ezért tudj róla, hogy ha a saját drogfogyasztásodról a saját neved alatt nyilatkozol, annak büntetőjogi következménye lehet. Ha bármit megosztanál vagy kérdeznél, azt a teljes névtelenséget nyújtó, direkt erre a célra létrehozott Kék Pont Tépőzár fórumban tedd, és akkor biztonságos!”

– írják erről. 

Minden további információ a Facebookon érhető el. Az anonim fórum a kekpont.hu/tepozar címen fog élesedni 14-én. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.