Bolívia annyira szeretne egy tengeri kijáratot, hogy kibontott egy 200 kilométer hosszú zászlót

Egészen unortodox eszközzel próbálja megoldani Bolívia egy 100 százalékosan reménytelen, ráadásul több, mint százéves külpolitikai konfliktusát: egy 3 méter széles, viszont 200 kilométer hosszú zászlóval, amit szombaton feszítettek ki a dél-amerikai ország két települése között. 

Kamupolitika 200 kilométerenFotó: HO/AFP

Most esküszöm nem fogok viccelni: Bolívia azt várja, hogy a kifeszített zászló láttán szomszédja, Chile megtörik és felad a területéből egy olyan jelentős, ráadásul háború árán megszerzett darabot, ami érvényes nemzetközi szerződések szerint a XIX. század óta őt illeti. Ráadásul egy olyan háborúról van szó, amit éppen a most annyira panaszkodó Bolívia robbantott ki nevetséges okokból a nála sokkal gazdagabb és erősebb Chile ellen, magának keresve a bajt.

A zászlózás célja ugyanis konkrétan az, hogy a többezer kilométeres tengerparttal rendelkező Chile adjon át a kontinens belsejében fekvő Bolíviának legalább egy korridort, ami elér a Csendes-óceánig.

Bolívia nem mindig volt szárazföldi ország. Egészen a XIX. század végéig volt egy Görögország méretű óceánparti tartományuk, ami, bár sivatag volt, bővelkedett kibányászható ásványi és szerves anyagokban. Ám ekkor beütött a politikai debilitás.

 A háború azzal kezdődött, hogy bár érvényes államközi szerződés tiltotta a pluszadók kivetését, Bolívia mégis pluszadót vetett ki egy, a tengerparti tartományában bányászó chilei cégre. A bolíviaiak addig hergelték a gazdagabb és erősebb szomszédot, míg a chileiek el nem foglaltak egy kikikötővároskát. Bolívia erre hadat üzent, ami egy titkos szerződés miatt azt jelentette, hogy nemsokára Perunak is ugyanezt kellett tennie. Az eredmény a két kaotikus, koldusszegény ország totális veresége volt. Chile időlegesen még a perui fővárost is elfoglalta, Bolívia csak a tengeri kijáratát veszítette el, ami konkrétan 1,3 magyarországnyi parti sivatagot jelentett 400 kilométeres tengerparttal.

A mostani zászlóbontás természetesen tökéletesen értelmetlen: Chile közölte, hogy esze ágában sincsen átadni semennyit sem a jogosan birtokolt területéből. 

(via BBC)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.