Hiába költ többet az állam családtámogatásra, mégsem születik több gyerek

ÉLET
2018 március 12., 15:16
comments 256

Annak ellenére, hogy a magyar állam majdnem 350 milliárddal több támogatást ad gyermeket vállaló családoknak, mint 2010-ben, mégsem születik több gyerek - írja a KSH adatai alapján a Világgazdaság. A lap szerint 2018-ban 346 milliárd forinttal több pénz (összesen 1929 milliárd forint) jut pénzbeli családtámogatásokra, mint 8 évvel ezelőtt, de 2010 óta mégis folyamatosan csökken azoknak a száma, akik ilyen családtámogatásban részesülnek.

A csökkenést jól mutatja, hogy egyre kevesebben kapnak gyermekgondozást segítő ellátást, vagyis gyest, ami alanyi jogon jár a gyereket vállaló családoknak.

A KSH adatai szerint 2010-ben 1,2 millió család kapott támogatást közel kétmillió gyerek után, 2016-ban pedig már csak 1,09 családnak járt a gyes kevesebb mint 1,8 millió gyerek után.

A KSH adatai szerint tavaly 40 ezer főnél is nagyobb volt a népességfogyás, 2017-ben 1,6 százalékkal kevesebb kisbaba született, mint egy évvel korábban. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.