Szembenéz saját rasszista múltjával a National Geographic

A világ legismertebb ismeretterjesztő-tudományos lapjának főszerkesztője, Susan Goldberg hétfőn írt arról, hogy a National Geographic évtizedeken át rasszista szűrőn át tudósított a világról: a színesbőrű őslakosokat és a félmeztelen nőket mint vadakat mutatták be. Cikke a folyóirat honlapján jelent meg, 'Évtizedeken át a tudósításunk rasszista volt. Hogy túlléphessünk a múltunkon, muszáj előbb ezt elismernünk' címmel. 

Fotó: AP

A lap a Virginia Egyetem professzorát, John Edwin Masont kérte fel, hogy tekintse át a folyóirat történetét. Mason egyszerre szakértője a fotózás történelmének épp úgy, mint Afrika történetének. És az archívumokat átkutatva arra jutott, hogy egészen a 70-es évekig a National Geographic gyakorlatilag figyelmen kívül hagyott minden olyan színesbőrű embert az Egyesült Államokban, aki nem fizikai munkásként dolgozott. 

Közben pedig a világ más részein élő őslakosokat rendre sztereotípiák mentén, egzotikus vad népekként mutatták be, általában félmeztelenül, boldogan vadászva, minden létező klisét elsütve, és Mason jelentése szerint a National Geographic sokáig nem tett semmit, hogy olvasóinak más perspektívát is mutassanak a fehér amerikai kultúrába ágyazott sztereotípiákon túl. 

Mason példákat is hozott jelentésében: egy 1916-os cikkben például az ausztrál őslakosokról készült fotók alá azt írták, hogy ezeket a vadembereket a legkevésbé intelligens emberi lények közé szokás sorolni, de évtizedekkel később sem lett jobb a helyzet: 1962-ben riportot közöltek arról a 69 fekete emberről, akiket a rendőrök öltek meg a dél-afrikai Sharpeville városában, anélkül, hogy egyetlen dél-afrikai fekete megszólalhatott volna a cikkben. Akiket említettek feketeként a cikkben, azok egzotikus táncosok vagy szolgák voltak. 

Goldberg szerkesztői cikkében arról is írt, hogy az 1888-ban alapított folyóirat élén ő a tizedik főszerkesztő, és egyben az első zsidó és az első nő. Azaz két olyan csoport tagja, melyeket szintén ért diszkrimináció a lap története során. És persze, fájdalmas felhozni ezeket a megdöbbentő történeteket a lap múltjából, írta, de amikor eldöntötték, hogy az áprilisi számot a rassz témájának szentelik, úgy érezték, muszáj megvizsgálniuk saját múltjukat, mielőtt másokkal kezdenek el foglalkozni. (via NatGeo, Axios)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.