Szembenéz saját rasszista múltjával a National Geographic

TUDOMÁNY
2018 március 13., 18:38
comments 180

A világ legismertebb ismeretterjesztő-tudományos lapjának főszerkesztője, Susan Goldberg hétfőn írt arról, hogy a National Geographic évtizedeken át rasszista szűrőn át tudósított a világról: a színesbőrű őslakosokat és a félmeztelen nőket mint vadakat mutatták be. Cikke a folyóirat honlapján jelent meg, 'Évtizedeken át a tudósításunk rasszista volt. Hogy túlléphessünk a múltunkon, muszáj előbb ezt elismernünk' címmel. 

photo_camera Fotó: AP

A lap a Virginia Egyetem professzorát, John Edwin Masont kérte fel, hogy tekintse át a folyóirat történetét. Mason egyszerre szakértője a fotózás történelmének épp úgy, mint Afrika történetének. És az archívumokat átkutatva arra jutott, hogy egészen a 70-es évekig a National Geographic gyakorlatilag figyelmen kívül hagyott minden olyan színesbőrű embert az Egyesült Államokban, aki nem fizikai munkásként dolgozott. 

Közben pedig a világ más részein élő őslakosokat rendre sztereotípiák mentén, egzotikus vad népekként mutatták be, általában félmeztelenül, boldogan vadászva, minden létező klisét elsütve, és Mason jelentése szerint a National Geographic sokáig nem tett semmit, hogy olvasóinak más perspektívát is mutassanak a fehér amerikai kultúrába ágyazott sztereotípiákon túl. 

Mason példákat is hozott jelentésében: egy 1916-os cikkben például az ausztrál őslakosokról készült fotók alá azt írták, hogy ezeket a vadembereket a legkevésbé intelligens emberi lények közé szokás sorolni, de évtizedekkel később sem lett jobb a helyzet: 1962-ben riportot közöltek arról a 69 fekete emberről, akiket a rendőrök öltek meg a dél-afrikai Sharpeville városában, anélkül, hogy egyetlen dél-afrikai fekete megszólalhatott volna a cikkben. Akiket említettek feketeként a cikkben, azok egzotikus táncosok vagy szolgák voltak. 

Goldberg szerkesztői cikkében arról is írt, hogy az 1888-ban alapított folyóirat élén ő a tizedik főszerkesztő, és egyben az első zsidó és az első nő. Azaz két olyan csoport tagja, melyeket szintén ért diszkrimináció a lap története során. És persze, fájdalmas felhozni ezeket a megdöbbentő történeteket a lap múltjából, írta, de amikor eldöntötték, hogy az áprilisi számot a rassz témájának szentelik, úgy érezték, muszáj megvizsgálniuk saját múltjukat, mielőtt másokkal kezdenek el foglalkozni. (via NatGeo, Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.