Szembenéz saját rasszista múltjával a National Geographic

A világ legismertebb ismeretterjesztő-tudományos lapjának főszerkesztője, Susan Goldberg hétfőn írt arról, hogy a National Geographic évtizedeken át rasszista szűrőn át tudósított a világról: a színesbőrű őslakosokat és a félmeztelen nőket mint vadakat mutatták be. Cikke a folyóirat honlapján jelent meg, 'Évtizedeken át a tudósításunk rasszista volt. Hogy túlléphessünk a múltunkon, muszáj előbb ezt elismernünk' címmel. 

Fotó: AP

A lap a Virginia Egyetem professzorát, John Edwin Masont kérte fel, hogy tekintse át a folyóirat történetét. Mason egyszerre szakértője a fotózás történelmének épp úgy, mint Afrika történetének. És az archívumokat átkutatva arra jutott, hogy egészen a 70-es évekig a National Geographic gyakorlatilag figyelmen kívül hagyott minden olyan színesbőrű embert az Egyesült Államokban, aki nem fizikai munkásként dolgozott. 

Közben pedig a világ más részein élő őslakosokat rendre sztereotípiák mentén, egzotikus vad népekként mutatták be, általában félmeztelenül, boldogan vadászva, minden létező klisét elsütve, és Mason jelentése szerint a National Geographic sokáig nem tett semmit, hogy olvasóinak más perspektívát is mutassanak a fehér amerikai kultúrába ágyazott sztereotípiákon túl. 

Mason példákat is hozott jelentésében: egy 1916-os cikkben például az ausztrál őslakosokról készült fotók alá azt írták, hogy ezeket a vadembereket a legkevésbé intelligens emberi lények közé szokás sorolni, de évtizedekkel később sem lett jobb a helyzet: 1962-ben riportot közöltek arról a 69 fekete emberről, akiket a rendőrök öltek meg a dél-afrikai Sharpeville városában, anélkül, hogy egyetlen dél-afrikai fekete megszólalhatott volna a cikkben. Akiket említettek feketeként a cikkben, azok egzotikus táncosok vagy szolgák voltak. 

Goldberg szerkesztői cikkében arról is írt, hogy az 1888-ban alapított folyóirat élén ő a tizedik főszerkesztő, és egyben az első zsidó és az első nő. Azaz két olyan csoport tagja, melyeket szintén ért diszkrimináció a lap története során. És persze, fájdalmas felhozni ezeket a megdöbbentő történeteket a lap múltjából, írta, de amikor eldöntötték, hogy az áprilisi számot a rassz témájának szentelik, úgy érezték, muszáj megvizsgálniuk saját múltjukat, mielőtt másokkal kezdenek el foglalkozni. (via NatGeo, Axios)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.