A német elnök szerint Európa egyes részein „bezárkózással, nacionalizmussal és a kompromisszumok elutasításával nyernek választásokat”

2018 március 14., szerda 14:39
51

Az új német kormánynak egy olyan korszakban kell elkezdeni a munkát, amelyben kívülről és belülről is támadások érik a Nyugat liberális demokráciáit – mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő a berlini hivatalában, a szövetségi kormány tagjainak kinevezési ünnepségén.

Az államfő a megbízólevelek átadása előtt mondott beszédében azt mondta, a liberális demokrácia „autoriter ellenmodelljei” erősödő magabiztossággal jelennek meg. A világpolitikában terjed a mindenki mindenki ellen elve, most éppen a kereskedelempolitikában, Európa egyes részein pedig „bezárkózással, nacionalizmussal és a kompromisszumok elutasításával nyernek választásokat”.

„Ez az út nem a mi utunk”, mert Németország demokratikus, a világra nyitott, békés és gazdaságilag sikeres ország, „és az is akar maradni” – mondta a német szövetségi elnök, aki szerint a barátok és a szövetségesek „hatalmas elvárásokkal” fordulnak Németország felé, és „sokan remélik, hogy mi Németországban megmutatjuk, hogy a liberális demokráciák cselekvőképesek, és van jövőjük”.

Frank-Walter Steinmeier, Németország tavaly februárban beiktatott elnöke. Fotó: Axel Schmidt / AFP

Frank-Walter Steinmeier a minden eddiginél hosszabb, 171 napos kormányalakítási folyamatról azt mondta, jó, hogy véget ért „a bizonytalanság és az elbizonytalanodás ideje”, és jó, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ismét hajlandó elvállalni a kormányzás felelősségét. A CDU-elnök Angela Merkel vezetésével a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után ismét együtt kormányzó három pártnak az eddigitől különböző módon, új, más formában kell végeznie a munkáját, hogy visszanyerje a lakosság bizalmát – mondta arra utalva, hogy a tavalyi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson mindhárom párt veszített a támogatottságából.

A kormánynak az egyre erősebb társadalmi megosztottság közepette „alaposan oda kell figyelnie” a mindennapi konfliktusokra, amik a társadalmi igazságosság, „a menekültpolitika és a migráció, az integráció és a szülőföld” kérdései körül bontakoztak ki. Ezekről a konfliktusokról „nyílt és őszinte” vitát kell folytatni, de a vitának határokat szab az alaptörvény, az emberi tartás és a kölcsönös tisztelet, és ahol ezeket a határokat nem veszik figyelembe, vagy fenyegetés, gyűlölet és erőszak révén át is hágják, ott „a demokratáknak ébernek kell lenniük, és készen kell állniuk a demokrácia védelmére” – mondta Frank-Walter Steinmeier. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt