Hiába akarta eltolni magától a kormány az Elios-ügyet, a magyarok nagy részének Orbán veje jut eszébe róla

A megkérdezettek túlnyomó többsége hallott az Elios-botrányról, és Orbán Viktor vejéhez köti azt – derül ki az IDEA Intézet, a 24.hu megbízásából készített felméréséből.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 35 olyan közvilágítási tendert vizsgált, amelyekben az Elios Zrt., Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori cége nyert, és súlyos visszaélésekre bukkantak.

A kormánykommunikáció olyannyira igyekezett eltávolítani az ügyet Tiborcztól - és így közvetve Orbántól -, hogy még kommunikációs sorvezetőt is kiadtak a politikusaiknak arról, mit kell mondani, ha erről kérdezik őket (minderről bővebben itt olvashatnak)

Ez azonban a felmérés szerint nem jött be. Az IDEA arról kérdezte a felmérés válaszadóit, hallottak-e az Elios Zrt. közbeszerzési botrányáról. A válaszadók 81 százaléka hallott róla, 19 százaléka nem. 79 százalék viszont azt is tudta, hogy Tiborcz István érintett a botrányban, de 21 százalék nem hallott erről.

A kormány először azt kommunikálta, hogy az Elios nem Tiborczhoz, hanem Simcsika Lajoshoz köthető, aztán meg azt, hogy az OLAF-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés. Azzal, hogy az OLAF-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, a válaszadók 58 százaléka egyáltalán nem értett egyet, hét pedig inkább nem értett egyet. Kilenc százalék inkább, nyolc százalék pedig teljesen egyetértett vele. 18 százalék nem tudott dönteni.

Az IDEA rákérdezett arra is, hogy mit kellene tenni az Orbán-kormányok alatt meggazdagodó vállalkozók vagyonával az ellenzék győzelme után. 55 százalék szerint törvényes úton kell visszavenni, 20 százalék szerint államosítani kell, hat százalék különadóval venné vissza, öt százalék pedig jóvátételi adót vetne ki rá.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.