Hiába akarta eltolni magától a kormány az Elios-ügyet, a magyarok nagy részének Orbán veje jut eszébe róla

POLITIKA
2018 március 14., 07:30
comments 129

A megkérdezettek túlnyomó többsége hallott az Elios-botrányról, és Orbán Viktor vejéhez köti azt – derül ki az IDEA Intézet, a 24.hu megbízásából készített felméréséből.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 35 olyan közvilágítási tendert vizsgált, amelyekben az Elios Zrt., Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori cége nyert, és súlyos visszaélésekre bukkantak.

A kormánykommunikáció olyannyira igyekezett eltávolítani az ügyet Tiborcztól - és így közvetve Orbántól -, hogy még kommunikációs sorvezetőt is kiadtak a politikusaiknak arról, mit kell mondani, ha erről kérdezik őket (minderről bővebben itt olvashatnak)

Ez azonban a felmérés szerint nem jött be. Az IDEA arról kérdezte a felmérés válaszadóit, hallottak-e az Elios Zrt. közbeszerzési botrányáról. A válaszadók 81 százaléka hallott róla, 19 százaléka nem. 79 százalék viszont azt is tudta, hogy Tiborcz István érintett a botrányban, de 21 százalék nem hallott erről.

A kormány először azt kommunikálta, hogy az Elios nem Tiborczhoz, hanem Simcsika Lajoshoz köthető, aztán meg azt, hogy az OLAF-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés. Azzal, hogy az OLAF-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, a válaszadók 58 százaléka egyáltalán nem értett egyet, hét pedig inkább nem értett egyet. Kilenc százalék inkább, nyolc százalék pedig teljesen egyetértett vele. 18 százalék nem tudott dönteni.

Az IDEA rákérdezett arra is, hogy mit kellene tenni az Orbán-kormányok alatt meggazdagodó vállalkozók vagyonával az ellenzék győzelme után. 55 százalék szerint törvényes úton kell visszavenni, 20 százalék szerint államosítani kell, hat százalék különadóval venné vissza, öt százalék pedig jóvátételi adót vetne ki rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.